Jövőre bárki vehet magának mexikói olajmezőt

2014.08.13. 06:56

Nagyszabású energiareformot hirdetett  ki hétfőn Enrique Peña Nieto mexikói elnök, melynek célja, hogy újabb lendületet adjon az ország 2013-ban megtorpant gazdasági növekedésének. A most bejelentett törvénycsomag lényegében az energiapiac liberalizálásához szükséges tavaly decemberi alkotmánymódosítás implementációjához szükséges rendelkezéseket tartalmazza.

A reformnak köszönhetően 76 év után először nyílik meg az eddig szent tehénként kezelt állami olajipari óriás Pemex és az áramszolgáltatásban monopóliumot élvező CFE által uralt  mexikói energiapiac a magánbefektetők előtt. A Wall Street Journal szerint még a héten kijelölik, hogy 2015 elején melyik olaj- és palagázmezőkre licitálhatnak majd a befektetők.

Erre azért is van szükség, mert a mexikói gazdaság tavaly csak 1,1 százalékkal növekedett, és igaz, hogy idénre az elemzők már 2,5 százalék körüli növekedést várnak, de ez még mindig elmarad a 2010 és 2012 közötti átlagosan 4,3 százaléktól. Idén a Premex kőolajteremelése is viszaesett, napi 2,5 millióról 2,44 millió hordóra, a 2004-es napi 3,4 millió hordótól pedig messze elmarad.

Az elnök szerint

ezzel a reformmal, ki tudjuk termelni a kőolajat a mélyvízi területekről, és jobban ki tudjuk használni a temérdek palagáz tartalékunkat, hogy olyan gázhoz jussunk, amellyel olcsóbb elektromos áramot tudunk termelni. Ennek következtében Mexikó csökkenteni fogja a külföldtől való függését és biztosítani fogja energiabiztonságát.

Az energiareformról szóló mexikói hivatalos kommunikáció ugyanakkor a megújuló energiaforrások használatából eredő környezeti hasznot és az olajágazat növekvő bevételeiből finanszírozott szociális ellátások bővülését is hangsúlyozza. A reform által felkínált lehetőségeket a befektetési szakemberek mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Cselekvés Pártja (PAN) is elismeri, a csomag bejelentése kapcsán elhangzott politikai nyilatkozatokat a Mexikói Nagykövetség honlapján olvashatja.