Hátrányos helyzetű kamudiákokkal csaltak

2014.08.14. 11:24
A Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola kamudiákok százaival csalhatott, ugyanis a NAV különösen nagy értékű csalás miatt nyomoz utánuk. Az iskolában nem tudnak semmi ilyesmiről, pedig most jelentkezett egy volt tanár, aki szerint bődületes csalássorozat ment, aminek többen is részesei voltak. Az iskolát négy évig vezető igazgató idén távozott, de nem ezért.

"30–44 fős jelenléti ívekkel kezdtük a tanéveket, akik közül legfeljebb 15-18 személlyel találkoztunk, ebből általában 7-8 hallgató jelent meg az órákon, és volt olyan év, amikor négyen vizsgáztak. Szerintem már induláskor a fele fiktív hallgató volt, sőt olyanról is tudok, amikor a kollégák „íratták be" gyermekeiket a létszám szaporítása érdekében, akiket egyszer sem láttunk." - mondta a Délmagyarnak Somorjai Ferenc, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola (SZEFI) egykori oktatója.

A Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát (SZEFI) 2002 óta működteti  Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány.  Az iskola az érettségire felkészítő képzés mellett OKJ-s szakképzési lehetőséget kínál a tanulmányaikat folytatni kívánó felnőtteknek. Nyár közepén csapott le rájuk a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt. A lap szerint 50-100 millió közötti összeget keresnek az iskolán. 

Úgy látom, az iskola körüli bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor 2010-ben Odrobina László igazgató Budapestre távozott – mondta a lapnak az idegenvezető-képzésen tanító Somorjai. Somorjai Ferenc elmondása szerint, ha kell, papírokkal tudja igazolni, hogy 44 esti tagozatos hallgatójából felét se látta.

Külön érdekes, hogy Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselő 2010. novembertől idén februárig dolgozott új igazgatóként az iskolában. Elmondása szerint közös megegyezéssel távozott, és mindez semmilyen összefüggésben nem áll azzal, hogy pár hónapra rá szászmillió körüli összeget keres az iskola kamudiákjai miatt az adóhatóság. 

Az iskola vezetése szerint minden diákjhukkal el tudnak számolni a diákonként évi 150 ezer forintos támogatást mindig hitelesen könyvelték. Egyben nehezményezték, hogy nekik nem is szóltak, hogy kihallgatják a létező diákjaikat, és nyomozás folyik ellenük.