Kartell kéne az almánál is

2014.08.14. 08:16

Válságtanácskozást tartottak szerdán a Földművelésügyi Minisztériumban a vártnál jobb, mintegy 800 ezer tonnára becsült hazai almatermés miatt - írja az MTI a Napi Gazdaságra hivatkozva. Túl jó volt az idő, túl sok alma termett, ezért csökkentek a felvásárlási árak, és az is lehet, hogy nem mindenkinek fogják tudni feldolgozni az összes almáját, mert szűkösek a kapacitások ilyesmihez. 

Vegye meg az állam a termékemet

A Századvég napilapjának cikke szerint a termelők a göngyölegbeszerzési és a be nem takarítási támogatás, illetve az iskolagyümölcs-program kiterjesztésének javaslatával érkeztek a megbeszélésre.

A minisztériumnak viszont a fentieknél is erősebb ötletei szoktak lenni. Amikor a dinnyénél csökkentek az árak a verseny miatt, akkor a minisztérium legutóbb az államilag irányított kartellel válaszolt, hogy magasabbra menjenek az árak a fogyasztók számára. Ezt büszkén be is jelentették.   

Amikor a GVH a nyilvánvaló kartell után elkezdett egy vizsgálatot indítani, akkor egyszerűen átírták a versenytörvényt, a GVH azóta a Földművelésügyi miniszter jóváhagyásával indíthat egyáltalán vizsgálatot mezőgazdasági kartellek ügyében, és bírságot lényegében akkor sem szabhat ki. Az ügyben az unió indoklással ellátott véleményt küldött nekünk, amiben megpróbálják elmagyarázni, hogy miért jó a fogyasztóknak és a társadalomnak, ha létezik versenytörvény és tisztességesek a piaci verseny feltételei.