A devizahiteles csomag nem tett jót az FHB-nak

2014.08.15. 07:18

Az elemzők által várt 3,233 milliárd forintot meghaladó, 3,554 milliárd forintos adózás utáni veszteségről adott számot csütörtökön este az FHB Jelzálogbank. A második negyedéves gyorsjelentés fontosabb részletei a Portfolio szerint:

  • 4,7 milliárd forint céltartalékot számolt el a bank a devizahiteles törvény miatt, ebben az egyoldalú kamatemelések miatti mínusz még nincs benne.
  • A speciális tételek nélkül 1,3 milliárd forintos adózás előtti profit keletkezett volna a második negyedévben.
  • A hitelportfólió minősége javult, az NPL-ráta csökkent, a hitelkihelyezés bővült, a betétállomány egy év alatt a másfélszeresére nőtt.

Az FHB Jelzálogbank a második negyedévben 5,062 milliárd forint nettó kamatbevételt és 1,048 milliárd forint nettó díj- és jutalékbevételt ért el. Előbbi 2,9 százalékkal, utóbbi 10,5 százalékkal elmarad a Portfolio kételemű elemzői konszenzusától. A hitelezési veszteség (céltartalék-képzés) viszont kedvezőbben alakult a vártnál, hiszen 11,5 százalékkal alacsonyabb volt a konszenzusnál. A bank 3,554 milliárd forintos második negyedéves vesztesége 9,9 százalékkal nagyobb mínuszt jelent a vártnál.

Utoljára 2011 végén, a végtörlesztés idején szenvedett el a mostaninál nagyobb veszteséget a jelzálogbank. Az akkorihoz hasonlóan ismét a devizahiteles ügy miatt bukott nagyot a hitelintézet: az árfolyamrés elszámolására vonatkozó törvény alapján 4,7 milliárd forintos céltartalékot képzett. Az egyoldalú kamatemelések tisztességtelensége kapcsán az FHB jogorvoslatért folyamodik, ez ügyből kifolyólag a banknak további 12-15 milliárd forintos ráfordítása keletkezhet (igaz, ez az elszámolás módjától és az elévülés figyelembe vételétől függően még jelentősen is változhat). Az év első felében 2,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el az FHB, ami a banki különadó, az árfolyamgát, a tranzakciós illeték és az árfolyamrés miatti fenti tétel nélkül 3,8 milliárd forintos adózás előtti nyereség lett volna. A felsorolt tételek nélkül a második negyedév 1,3 milliárdos adózás előtti profitot hozott volna a jelzálogbanknak.

Spéder Zoltán, az FHB elnöke az Index és a Portfolio tulajdonosának, a CEMP-nek is elnöke és tulajdonosa.