Egy hadseregnyi jogászt küldünk a bankok ellen

2014.08.15. 08:40

Általános meghatalmazást adott kaptak azok az ügyvédi irodák, amelyek ellátják a magyar állam képviseletét a várhatóan meginduló bankperekben - írja a Magyar Nemzet.

Július 26-től augusztus 25-éig nyújthatják be a bankok a Fővárosi Törvényszékhez azokat a keresetleveleket, amelyekben megindokolhatnák, hogy tisztességesen jártak el, amikor a kröülmények megváltozásával párhuzamosan egyoldalúan felemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket a korábban megkötött devizaügyekben. Egyelőre még egy kereset sem érkezett, de mivel több bank is jelezte, hogy meg fogják próbálni a bíróságon érvényt szerezni az igazuknak, ezért várható, hogy a héten befutnak az okmányok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint meghívásos pályázati eljárásban öt ügyes ügyvédi irodát választottak ki. A Jurasits Ügyvédi Irodával a megbízási szerződést már aláírták, de ők csak koordinálják majd a kifejezetten nagynak mondható jogászcsapatot. Az iroda 50 ezer forint plusz áfa óradíjat kap munkájáért. További öt ügyvédi iroda megkapta a meghatalmazást, az ő feladatuk lesz a tényleges pervitel, a jogi képviselet. Az kormány további jogászait a CHSH Dezső, a Réti, Antall és Társai, a Kovács és Társai, a Rátky és Társai ügyvédi irodák, illetve a SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Iroda. Az ő óradíjuk óradíja 38 ezer forint plusz áfa lesz.

A lap úgy tudja, hogy a kiválasztott ügyvédek az elmúlt napokban felkészítő szakmai tréningen vettek részt. A koordinációt ellátó Jurasits Ügyvédi Iroda közreműködésével a perben rész vevő jogászok tájékoztatják majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és az igazságügyi tárcát a fejleményekről, egyúttal "hasznosítják a megbízó NFM szakmai iránymutatásait".

A várakozások szerint a több mint száz pert hamar le fogják zavarani, ugyanis a bíráknak ítéletet kell hozniuk szeptember végéig első fokon, év végéig pedig ezért jó eséllyel jogerősen le is zárulnak. A szupergyors ítélkezés érdekében értesüléáseink szerint vidékről csoportosítanak át bírókat a fővárosi perekre. 

A Magyar Közlönyből közben az is kiderült, hogy mintegy 700 millió forint pluszpénzt kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére. Egészen pontosan "pénzügyi intézmények devizában nyújtott fogyasztói kölcsönszerződéseinek rendezése" címén személyi juttatásokra 251,8 millió, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóra 68,1 millió, dologi kiadásokra 49,5 millió, beruházásokra 330,6 millió jut. 

Az előzetes tervek szerint a perek soron kívüli kezelésében mintegy 850 bíró és igazságügyi alkalmazott vesz majd részt, akik számára az ügyintézéshez informatikai eszközöket kell biztosítani, termeket bérelni a tárgyalásokhoz, esetleg lakást a vidékrő felrendelteknek. De ki kell fizetni a túlórákat is, hiszen törvény szeritn 30 nap alatt mindenképp meg kell hozni a döntésket egy ügyben.