Zalában sikerült kiszagolni a lopott sajtot

2014.08.15. 14:08

Zalában "terítették" azt a 20 tonnányisajtot, amit hamis fuvarokmányokkal, egy budapesti cég megbízásából Csehországból hoztak be a tolvajok - közölte a zalaegerszegi rendőrkapitányság az MTI-vel.

A rendőrök eszerint egy régóta működő, tejtermékek forgalmazásával foglalkozó budapesti cég az egyik fuvarszervező oldalon keresett szállítmányozót csehországi árujára, amit egy hamis okmányokkal rendelkező társaság szerzett meg. A gyanúsítottak az árut nem adták át megbízójuknak, a 23 millió forint értékű lopott sajtot zalai éttermekben értékesítették.

Az élelmiszerforgalmazó cég július elején keresett fuvarozót a csehországi sajtszállítmányra, s a felhívásra egy nemzetközi hírű, ismert cég nevében érkezett ajánlat. A 20 tonnányi sajtbehozatalára a megbízó átadta a szükséges okmányokat, kifizette a 23 millió forintnyi áru ellenértékét, de a kamion a megbeszélt időpontra nem érkezett meg hozzá.

Zaláig vezetett a cégvezető szimata

A cégvezető ismerőseit körbekérdezve kapott egy tippet arról hogy a sajt egy része Zalaegerszegen van, de hiába utazott oda, a megjelölt helyen nem akadt a szállítmány nyomára. Egy találomra kiválasztott helyi vendéglőben rákérdezett, hogy felhasználnak-e cseh sajtot, és a neki megmutatott sajttömb alapján rájött, hogy éppen az ő áruját kínálják az étteremben.

A rendőrségen feljelentést tett, és meg is lett az eredménye: az étteremben három kiló sajtot foglaltak le, és sikerült az orgazdák nyomára is bukkanni.

Egyikük még szökésben, a többiek is szabadlábon

A lopás értelmi szerzője két 34 éves férfi, akik már elkövettek hasonló ügyeket, de további hat embert is gyanúsítanak az orgazdasággal. A két ötletadó közül a budapesti Bálint Szabolcs egyelőre nem került elő, ellene elfogatóparancs van érvényben, miután előző bűnügye miatt nem kezdte meg a rá kiszabott jogerős szabadságvesztésének letöltését.

A két értelmi szerző egy jól ismert nemzetközi fuvarozó okmányait és egyik járművének rendszámát másolta le. Lajosmizsén találtak egy hűtőkamionnal rendelkező fuvarozót, aki 3,5 millió forintért - az átlagos fuvardíj húszszorosáért - vállalta az ügyletet, hogy hamis rendszámmal és papírokkal elhozza a csehországi árut.

Az orgazdák két zalaegerszegi élelmiszerkereskedőn keresztül terítették a lopottsajtot helyi és Lenti környéki éttermekben, mindössze 730 forintos kilónkénti áron. A több helyen tartott házkutatások és a megyei kormányhivatal hatóságának éttermi ellenőrzései során végül 6,5 tonnasajtkerült elő, így 7,6 millió forintnyi kár térült meg.

Egyelőre valamennyi szereplőt orgazdasággal gyanúsítanak, ami módosulhat lopásra, mert a rendőrök a cseh hatóságoktól még választ várnak arra, hogy hogyan hozták el a gyártótól az árut. Az egyik gyanúsítottat rövid időre előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, de azóta a társaihoz hasonlóan szabadlábon védekezhet.