Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Írország újra A-kategóriás lett a Fitchnél

2014.08.16. 00:23

Visszaemelte az elsőrendű befektetői minősítésnek számító "A" kategóriába Írország államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a javuló ír államháztartási helyzettel indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette: az eddigi közepes befektetői "BBB plusz"-ról egy fokozattal "A mínusz"-ra javította a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű ír szuverén adósság besorolását, stabil kilátással.

A cég a rövid lejáratú ír devizaadósság besorolását "F2"-ről "F1"-re, az ír gazdaságban honos kereskedelmi adósokra megállapított osztályzati országplafont "AA plusz"-ról a lehetséges legjobb "AAA"-ra javította.

A Fitch a nagy hitelminősítők közül másodikként emelte az "A" kategóriába Írországot. Júniusban a Standard & Poor's hajtott végre a Fitch Ratings által pénteken bejelentett módosítással azonos osztályzatjavítást. A Moody's Investors Service jelenleg egy fokozattal gyengébb, "Baa1" - a másik két cég módszertanában "BBB plusz"-nak megfelelő - államadós-osztályzattal tartja nyilván Írországot.

A Fitch Ratings a pénteki ír osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében kiemelte, hogy az ír kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka pénzügyi segélyprogramjának tavalyi kifutása óta is folytatja a több évre szóló államháztartási konszolidációt, és továbbra is tartja magát a hazai és az euróövezeti költségvetési előírásokhoz.

A Fitch elemzői közölték: saját előrejelzésük szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért ír államháztartási hiány az idén a tervezett 4,8 százalék alatt lesz, az elsődleges egyenlegben pedig kismértékű többlet várható. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az ír államháztartás elsődleges egyenlege 2009-ben még 9 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárt.

A Fitch Ratings szerint a GDP-értékhez viszonyított bruttó államadósság tavaly már tetőzött 123 százalékon, bár igaz, hogy ez az adósságráta 2007 óta 100 százalékponttal emelkedett, és jelenleg a cég által besorolással ellátott szuverén adósok között a legmagasabbak közé tartozik. Az ír gazdaság piaci finanszírozási kondíciói azonban folyamatosan javulnak az elmúlt két évben, azóta, hogy Írország visszatért az adósságpiacra. A hozamgörbe jelentősen csökkent és az ír állampapírok hozamai történelmi mélységek közelében járnak - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint emellett az ír gazdaság is egyre lendületesebben növekszik: a Fitch Ratings 2014-re 2,2 százalékos, 2015-2016-ra évente 2 százalékos növekedést vár Írországban. A Fitch ugyanakkor érdemi kockázatnak tartja a deflációt, amely növelné az adósságteher reálköltségeit és így folyamatos visszahúzó erőként hatna az ír gazdaság kilábalására.

A hitelminősítő kimutatta, hogy Írországban a 2005 óta mért kumulatív áremelkedés 8 százalékponttal alacsonyabb az euróövezeti átlagnál, és 10 százalékponttal elmarad attól a pályától, amelyet az EKB 2 százalékos inflációs céljának teljesítésével ugyanezen idő alatt bejárt volna.

Más nagy londoni házak az euróövezet egészében is komoly deflációs veszélyt látnak. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakértői erről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben kimutatták, hogy az átlagos euróövezeti órabérköltségek az idei első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ami 1999 óta a legalacsonyabb tizenkét havi növekedési ütem volt.

Mivel az euróövezeti szintű munkatermelékenység ugyanezen idő alatt 0,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, a kibocsátott egységnyi termékértékre jutó munkaköltség-növekedés alig 0,1 százalék volt éves szinten. Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint azt mutatja, hogy a legutóbbi munkapiaci folyamatok növelték az euróövezeti defláció veszélyét. Nemrégiben a Fitch Ratings is összeállított ugyanerről egy külön helyzetértékelést, amelyben szintén megállapította, hogy az euróövezeti defláció tényleges kockázat.

Az EKB legutóbbi deflációellenes monetáris intézkedéseinek hatásai ugyanis bizonytalanok, ráadásul e lépéseket nem is lehet megelőző jellegűnek tekinteni, mivel az infláció és a maginfláció is már régóta a jegybank 2 százalékos célja alatt van, és legalább 2016-ig várhatóan ott is marad - állt a Fitch előrejelzésében.

Az elhúzódó defláció súlyos károkat okozna az euróövezetben, mivel felhajtaná a reálkamatokat, az adósságállomány reálértékét és a reálértéken számolt adósságszolgálati költségeket az állami és a magánszektorban, és megnehezítené a valutauniós periféria gazdaságainak a versenyképesség helyreállítását a bérek csökkentése nélkül - hangsúlyozták a Fitch Ratings közgazdászai.