Az oroszok már nyögik a kieső kajaimportot

2014.08.19. 16:55

Oroszország számos térségében nőnek az élelmiszerárak. A folyamat már az európai szankciókra adott válaszként bevezetett importtilalom bevezetése előtt elindult, ám borítékolható, hogy az uniós termékek hiánya súlyosbítani fogja a helyzetet – írja a Napi.hu a BBC körképére hivatkozva.

A bevitel betiltásának kezdete, augusztus 7. óta az feldolgozott élelmiszerekben felhasznált import sertéshús ára hat százalékkal ugrott meg - jelentette a Kommerszant üzleti napilap. Szentpéterváron tíz százalékkal drágultak a termékek, igaz, ennek egy része még a korlátozások előtt jött össze. A sertéshús ára 23,5 százalékkal, a csirkehúsé 25,8 százalékkal ment fel - mondta Anatolij Kotov, a városi önkormányzat gazdaságpolitikáért felelős vezetője.

Árszabályozással is próbálkoznak

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn még azt mondta, hogy nem számít áremelkedésre vagy áruhiányra az élelmiszerek importjának egy évre szóló betiltása miatt. Azt is mondta viszont, hogy reméli, hogy a korlátozások nem tartanak túl sokáig.

Nyina Ogying, a szentpétervári Leontief Kutatóintézet közgazdásza dühösen bírálta az árak szabályozásával próbálkozó hatóságokat. Ogying arról beszélt, hogy komolytalannak tartja a kétbalkezes beavatkozásokat az árak alakulásába, és hogy az ilyen erőfeszítések a néhai szovjet rendszerben is kudarcot vallottak. "Az áru akkoriban egyszerűen eltűnt a polcokról. A választásék korlátozása és a monopóliumok kialakulása felé tartunk. Az árak nőni fognak, és ennek már most látjuk a jeleit" - nyilatkozta az orosz RBK gazdasági hírportálnak.

Tíz-húsz-negyven-hatvan

Az ország távol-keleti részén, a Primorje régióban és Szahalin szigetén még rosszabb a helyzet. Az utóbbi területen a sajt ára 10 százalékkal, a húsé 15 százalékkal ugrott meg, miközben a csirkehús 60 százalékkal drágult - derült ki Nyikolaj Boriszov, a regionális agrárhivatal tisztviselőjének szavaiból. Rrimorje térségében a Kínából bevitt alma harmadával kerül többe, mint a szankciók bevezetése előtt, a hús 26 százalékkal, a hal 40 százalékkal lett drágább.

Európában elsősorban a litván és a lengyel termelők szenvednek attól, hogy nem tudják Oroszországba exportálni termékeiket. Elsősorban a friss zöldség és gyümölcs kitiltása okoz gondot. Az orosz beviteli tilalom nem vonatkozik a szeszes italokra, a bébiételekre, az állateledelekre, a kávéra és az olívaolajra.