A cseheknél is jöhet a rövid munkahét

2014.08.20. 15:55

Pár napon belül a cseh parlament elé terjesztik azt a javaslatot, amely a német példához hasonlóan lehetővé tenné a rövid munkahét bevezetését gazdasági válság esetén – írja a Wall  Street Journal Emerging Europe blogja.

A rövid munkahét (Németországban Kurzarbeitként hivatkoznak a megoldásra) lényege, hogy válság esetén a cégek lecsökkentik a munkavállalóik fizetését és munkaidejét, az állam pedig fedezi a kieső bér egy részét. Ezzel mindenki jól jár, hiszen a munkavállalóknak megmarad a munkájuk és a fizetésük, az állam pedig kevesebbet költ így, mintha munkanélküli-segélyt kellene fedezni a költségvetésből. A németek ezzel a megoldással sikeresen kezelték a 2008-as válságot, és az OECD is elismeri a hatékonyságát.

A cseh gazdaság kifelé tart abból a gazdasági visszaesésből, amellyel 2012-ben és 2013-ban küzdött, de a kezdődő orosz–uniós kereskedelmi háború miatt tartanak tőle, hogy 2008 óta harmadszor is recesszióba fordul a cseh gazdaság.

Ezért is van az, hogy most bevezethetik az intézkedést, amely mellett a szakszervezetek és a baloldali pártok már csaknem hét éve lobbiznak. A rövid munkahetet széles támogatás övezi, az ellenzők viszont attól tartanak, hogy az intézkedéssel könnyen lehet majd rosszul működő cégeket állami pénzből kimenteni.

A törvényjavaslat elfogadása esetén 2015-től léphetne életbe a jogszabály, a részletekről –például hogy mely cégeknek és mennyi ideig járhatna a támogatás – még tárgyalnak.