A kormány megvédi az Erzsébet-utalványt

2014.08.23. 09:21 Módosítva: 2014.08.23. 15:28

A magyar kormány eltökélt abban, hogy megvédje az étkezési utalványok új rendszerét – reagált Kurucz Éva kormányszóvivő arra, hogy a francia Sodexo cég amerikai választott bíróságon perli a magyar államot.

A kormányszóvivő MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében leszögezi:

a kormány minden fórumon - így az amerikai bíróságon és Brüsszelben is - kiáll az Erzsébet-program mellett, amely a társadalmi szolidaritás egyik legsikeresebb programja Európában.

Az étkezési utalványokból származó bevételek ma már nem a multinacionális vállalatok extraprofitját gyarapítják, hanem az Erzsébet-programot erősítik, amely több tízezer hátrányos helyzetű gyermek, idős ember és fogyatékkal élő állampolgár üdülését teszi lehetővé - áll a közleményben.

A  Magyar Hírlap számolt be róla, hogy a  francia Le Cheque Déjeuner után a Sodexo is egy washingtoni választott bíróság előtt perli Magyarországot.

A bíróság honlapja szerint augusztus 15-én iktatták a SodexoPass International SAS kérelmét, az ugyanakkor nem derül ki, hogy mit követel a cég. Témaként az étkezési utalvány van megadva, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az Orbán-kormány intézkedései miatt perelhetnek, amellyel államosították a milliárdos magyarországi utalványüzletet, amelynek egyértelmű vesztese volt a cég.

Áprilisban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert a 2012-es intézkedések alapján csak az Erzsébet-utalványra, és a Széchenyi-pihenőkártyára lehet járulékkedvezményt kapni, ha béren kívüli juttatásként kapja a munkavállaló. A Bizottság szerint ez monopolhelyzetet teremt, ami nem felel meg az uniós szabályozásnak.