Miklós
5 °C
12 °C

Vége a svájci bankok titkolózásának

2014.08.23. 11:46

1796 óta tartja titokban a pénzügyi eredményeit az a két svájci bank, amely most külső nyomásra fogja felfedni a könyvelését – írja az RT a Bloombergre hivatkozva.

A Lomard Odier és Pictet Svájc legnagyobb magánbankjai közé tartoznak, együtt nagyjából 630 milliárd dollárnyi pénzügyi eszközt menedzselnek.

Azért döntöttek most hirtelen az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett, mert a Pichetnél, és még tucatnyi svájci banknál az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálódik amerikai adócsalók ügyében. A Lombard Odier önként döntött úgy, hogy kiadja az amerikai hatóságoknak az adatait.

Svájc, a világ egyik legnagyobb offshore központja tavaly írt alá egy egyezményt, amely kötelezi, hogy megossza a pénzügyi adatait az európai és amerikai hatóságokkal.

Az USA már régóta lobbizik az országnál, hogy nyilvánosságra hozzák ezeket az adatokat, mivel amerikai adócsalók tömegei rejtegetik itt a pénzüket.

Svájc legrégebbi magánbankjáról, a Wegelin & Co.-ról például az derült ki hogy nagyjából 1,2 milliárd dollárt parkoltattak náluk amerikai adócsalók. A bank az ügy után le is húzta a rolót.