Komoly földrengés volt Kaliforniában

2014.08.24. 15:12 Módosítva: 2014.08.25. 07:39

6-os erősségű földrengés rázta meg San Francisco környékét, amit nem sokkal később egy 3,7-es utórengés követett. A rengés epicentruma American Canyon település közelében volt, 10 kilométernyire délkeletre a borászatairól híres, 77 ezer lakosú Napától. San Franciscóban és Sacramentóban is nagy károkat okozott a rengés.

Több kisebb, 2-es erősségű utórengést is mértek. A szakértők szerint nem kizárt, hogy egy héten belül egy 5-ös erősségű utórengés jelentkezik majd.

A rengésben két felnőtt és egy gyerek súlyosan megsérültek. A kórházak járóbeteg baleseti osztályán több tucatnyian jelentkeztek ellátásra. Jerry Brown kaliforniai kormányzó a természeti csapás miatt szükségállapotot hirdetett és elrendelte, hogy az állam erőforrásait fordítsák a földrengés következményeinek az elhárítására.

Nagy károkról és tüzekről érkezett jelentés. 40 ezer ember áram nélkül maradt, és a mentőkhöz is több hívás érkezett. San Francisco környékének hídjai nem sérültek meg, a Napa és Sonoma borvidékén azonban több út megrongálódott. A turisták által közkedvelt Napa történelmi belvárosában több téglaépület homlokzata leomlott. A törmelék autókat rongált meg.

Ott él a környéken, és tapasztalt valamit?

Írjon nekünk, a tema(kukac)index.inda.hu-ra, földrengés subjecttel!

A 6,0‑6,9 erősségű földrengéseknél már erősebb épületek is megrongálódnak, az epicentrumtól akár 50‑80 km távolságban is. Évente világszerte 120 ilyet regisztrálnak, de ennyire sűrűn lakott régiókban ritkábban. Ez a földrengés nagyjából 2,3 millió embert érint komolyabban.

Ekkora földrengés 1989 óta nem volt a környéken – 25 éve viszont 63-an is meghaltak egy 6,9-es erősségű rengésben. Több, az újságoknak nyilatkozó helyi azt mondta, hogy ez most annál is nagyobb, de főleg hosszabb ideig tartó földrengésnek hatott. Az amerikai geológiai intézet szerint nagyjából 10,8 kilométer mélyen mozgott meg a föld.

A Napa völgy, ahol rengés központja volt, az Egyesült Államok legjobb nevű borvidéke. Az egyik helyi borászat ezt a képet rakta ki rögtön Twitterre:

Persze, mivel Kaliforniáról van szó, voltak, akik rögtön megtalálták, mi a jó a puszításban, és az előnyére fordították a helyzetet:

Tamás olvasónk így számolt be éleményeiről: 

Hajnali 3:23kor ébredtem arra, hogy nagy recsegést, döngő hangokat hallok, azt hittem valaki bejött a szobámba és nagy lépteket hallok dübörögni a padlón. Majd rájöttem, hogy mi történik a hotel, a szobám és ágyam recsegett, rázkódott meglehetősen erősen. (Azon gondolkodtam, hogy van-e értelme valahova menni, de nem hallottam kintről menekülő hangokat, így maradtam az ágyamban és néztem a plafont, hogy történik-e valami..)

A szobámban szerencsére nem történt kár - de még nem voltam kint. Néhány perccel a rengés után a szobámban a recepcióról bemondták, hogy volt egy kis földrengés, nem történt nagy kár, nem kell evakuálni a hotel és vizsgálják, hogy történt-e kár a hotel szerkezetében, stb. Szerintem ezt követően több utórengés is lehetett, de rengést nem, csak távoli, mély morajló hangot hallottam, de ez persze lehetett más is, először járok itt.

 Zoltán pedig ezt írta:

én Walnut Creek-ben élek, épp tegnapelőtt érkeztem vissza magyarországi nyaralásból és a jetlag-et próbáltam kipihenni. Itt határozottan érezhető volt a rengés, fel is ébredtem rá. Először azt hittem, csak a macska trappol fel-alá, aztán elkezdtek csörömpölni a poharak, és jobbra balra rázott az ágy, akkor már leesett mi történik. Talán 10-15 másodpercig tarthatott, elég ijesztő volt hajnalban erre ébredni. Utána megint minden csendes és nyugodt lett, szirénákat se hallottam, vissza is aludtam egy kicsit később. A fülesem leesett az asztal széléről a szőnyegre, kb ennyi "kár" történt itt, szerencsére.

A földrengés olyan erős volt, hogy egészen régi kőházak is keményen megrongálódtak:

"Örülök, hogy túléltem, de cicám odaviszett" – mondta ezen a helyszínen a jelenlévő újságírónak egy nő, akik végignézte, ahogy leég a háza:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport