Bitcoinnal a manipulált pénzrendszer ellen

2014.08.25. 22:14

A Bitcoin egy teljesen névtelen, kormányok befolyásától mentes, kibocsátók nélküli digitális pénznem. A rendszere titkosításon, nem pedig bizalmon alapul, mint a ma ismert pénrendszerek, amikben jegybankpénzt használunk.

A Bitcoin használatával pénzforgalom névtelen, és ha mindkét fél elég ügyes, akkor senki sem tudja meg, hogy kik között ment végbe egy-egy tranzakció. Nincs kontroll, sem bizalmi kérdés.

Egymilliárd dollárt utalna? Csak tíz forintba kerül!

Hogyan lehet bitcoinhoz jutni?

Az első lehetőség a bányászat, ami a valódi aranybányászathoz hasonlít, annak a digitális leképezése. Ebben az esetben azonban nem ritka nemesfémre teszünk szert, hanem egy tervezetten szűkös erőforráshoz juthatunk, ráadásul egyre nehezebben. Csákány helyett egy számítógépre és egy szoftverre van szükségünk. A bányászóprogram az elindítása után felcsatlakozik egy hálózatra, és számításigényes műveleteket végez, egyre nehezebb algoritmusokat old meg; ezekért a számításokért cserébe juthatunk bitcoinhoz. 

A bitcoin-bányászat nem öncélú, tehát nemcsak arra jó, hogy a lelkes vállalkozók digitális érmékhez jussanak. A megoldandó algoritmusok azért bonyolultak, mert a program és a hálózat ezek segítségével titkosítja a rendszerben végbemenő tranzakciókat. Ez garantálja a bitcoin biztonságosságát, és a résztvevők anonimitását.

A másik lehetőség a kereskedelem, amire a bitcoinra specializálódott tőzsdéken van lehetőség. A dollár-bitcoin árfolyamot nem a bányászat, hanem a digitálisa valutával való kereskedelem tudja megváltoztatni, ez gyakorlatilag ugyanaz a mechanizmus, mint a hagyományos pénzek esetében. Akkor járunk a legjobban, ha hagyományos valutánkért olcsón veszünk bitcoint, és akkor adjuk el, amikor felment az árfolyama.

Hogyan lehet kereskedni?

Aki elkezd futtatni egy bitcoin-klienst, kap egy egyedi azonosítót. Ez lesz a pénztárcája címe, erre utalhatnak mások.Több ilyen pénztárcánk is lehet, akár minden utaláshoz külön készíthetünk egyet, és ha megfelelően felcímkézzük őket, akkor könnyebben nyomon tudjuk követni a tranzakcióinkat. A bonyolult, számokból és betűkből álló címeket tudjuk megadni másoknak, vagy nyilvánosságra hozni, és ezekre tudnak mások bitcoint utalni. A rendszer lényege, hogy egy adott cím – ha nem bénázzuk el – nem köthető senkihez, az utalásokat intéző rendszerben elvileg nem tudják nyomon követni, hogy melyik cím kihez tartozik. Ezért lett a valuta az alvilág kedvenc pénzneme.

Mi történik, ha elhagyjuk a Bitcoinjainkat?

Fizikailag nem léteznek a bitcoinok, csak egy SHA256 nevű algoritmussal titkosított adat formájában tároljuk azokat a már említett pénztárcánkban. Ezt a pénztárcát mindenki a saját titkosítókulcsával védi, és ennek az elvesztése nagyjából a valódi bankjegyek elégetésével egyenértékű. Ezek a bitcoinok kiesnek a teljes digitális gazdaságból.