Lukács
1 °C
14 °C

Még nem tudjuk, hogy nem veszik el 20 ezer állás

2014.08.26. 13:21
Elköltöttük az uniótól a dohányiparunk szerkezetátalakítására kapott pénzt. Csak nem sikerült igazán hatékonyan, mert ha jövőre elzárják itt a pénzcsapot, akkor 20 ezer ember kerülhet utcára, a legkevésbé foglalkoztatott csoportokból. Egyelőre az a tervünk, hogy majd költségvetési pénzből folytatjuk a támogatást.

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az MTI szerint. Egyébként épp termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat megmentéséért.

Valamire elment a szerkezetátalakítási pénz, csak nem jött össze

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az aláírás előtt elmondta, hogy a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, és ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohánytermesztést Magyarországon.

Ez különösen a halmozottan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség foglalkoztatási szempontjából fontos. A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka Szabolcsban található, ahol az egyik legsúlyosabb gond most is a munkanélküliség, és egyébként is jóval meghaladja az országos átlagot.

Emellett jelentős a dohányterület a szintén sok álláskeresőt nyilvántartó Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében is, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyét is érinti a dohánytermesztés megszűnésének veszélye.

A leghátrányosabb helyzetűeket érintené a leginkább

A MADOSZ elnöke részletezte azt is, hogy az ágazatban foglalkoztatottak 90 százaléka szakképzettség nélküli, 70 százaléka nő, valamint 50 százaléka a romák közé tartozik, akiknek a termesztés megszűnése után szinte lehetetlen lenne az elhelyezkedésük.

Bényei Illés azt mondta még, hogy a termelői szövetség tárgyal az illetékesekkel a termelők további támogatásának megoldásáról, a munkahelyek megőrzéséről, s remélik sikerül megtalálni a lehetőséget a hazai dohánytermesztés fenntartásához.

Simon József, Ófehértó polgármestere a tanácskozáson kijelentette: a közel 2600 lakosú településen foglalkoztatási katasztrófát okozna, ha megszűnne a dohánytermesztés támogatása, hiszen a községben 380 hektáros az ültetvényterület. S a lakosság 20 százalékát kitevő roma kisebbség munkaképes tagjait a dohánytermelők foglalkoztatják a mezőgazdasági idényben, s ők "szívesebben dolgoznak a nagyobb jövedelmet biztosító földeken, mint a közfoglalkoztatási programokban". Azt is hozzátette még, hogy ellenére Ófehértónak 685 állandó segélyezettje van, az önkormányzat 804 milliós költségvetéséből évente 96 millió forintot költ az érintettek megsegítésére.