Mit gondol, most mit vesz Etiópia Kínától?

2014.08.26. 18:23

Elkészült az Etiópia fővárosába szánt első városi vasúti szerelvény az északkelet-kínai Csangcsunban. Hamarosan kiképzik az etióp vonatvezetőket és karbantartókat is.

A 475 millió dolláros (112,6 milliárd forint) projekt keretében a 2400 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Addisz-Abeba 41 zöld-fehér szerelvényt kap. A maximális sebességük 70 kilométer lehet óránként, ablakaik védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás ellen is. A vonatokat szintén a helyi időjáráshoz igazodva árvízállóvá is teszik, írja az MTI.

Az etióp fővárost hosszanti és keresztirányban átszelő vasút építésének fővállalkozója a China Railway Engineering Corporation. A kocsik gyártója, a China CNR Changchun Railway Vehicles tavaly novemberben kapta meg a megrendelést, amely az első számottevő afrikai szállítása.

Kína 1995 óta exportál városi vasúti szerelvényeket, elsősorban Brazíliába, Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre, de Ausztráliában is futnak belőlük. A kínai szakemberek nagy lehetőséget látnak az afrikai piacban, különösen Dél-Afrikában, Kenyában, Nigériában és Zimbabwében, mivel ezek az országok fejlesztik a városi közlekedést.

Helyiérdekű vasutak már vannak Algériában, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában. Földalattija csak két afrikai fővárosnak, Kairónak és Algírnak van.