Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Mol-INA: Érvénytelen a szerződés?

2014.08.26. 21:41

A horvát gazdasági minisztérium szerint a választott bíróság kimondta: korrupt és ezért érvénytelen szerződéseket kötöttek a MOL-INA ügyben.

Zágráb szerint a hágai állandó választott bíróság augusztus 16-án meghozott döntésében nem tiltotta meg a Mol magyar olajipari társaságnak INA-részvényeinek eladását, ám ideiglenes intézkedésként korlátozta e tulajdonosi jog gyakorlását, azaz a Mol csak bizonyos feltételek mellett értékesítheti részvényeit.

A minisztérium közleménye szerint a választott bíróság ugyanakkor nem hozott semmilyen intézkedést, amely bármely módon korlátozná a horvát kormányt a birtokában lévő INA-részvények feletti rendelkezésben, és semmilyen más intézkedést sem fogadott el Horvátország ellen.

Mindenkinek saját maga felé hajlik a keze

A horvát gazdasági minisztérium azt követően adott ki közleményt, hogy a Mol előzőleg, a horvát és a nemzetközi sajtóban megjelent hírekre reagálva, ugyancsak közleményben bejelentette: nem rendeli el az INA-részvények eladásának korlátozását, ezért mind a Mol, mind a horvát kormány az eljárás alatt is szabadon értékesítheti részvényeit.

A Mol azt is közölte: bár az augusztus 16-i döntés és annak részletei bizalmasak, a törvényi követelményeknek megfelelően ezt a korlátozott információt nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy helyreigazítsa a médiában megjelent téves állításokat.

A horvát gazdasági minisztérium viszontreagálásában azzal indokolta megszólalását, hogy "válaszolnia kellett egy sor hiányos és akár téves információra, amelyek a nyilvánosság elé kerültek" és a Mol közleményében szerepeltek.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.

A múlt hét végén a horvát sajtóban olyan értesülések jelentek meg, miszerint a nemzetközi választott bíróság hamarosan megtiltja a horvát kormánynak és a Mol magyar olajipari társaságnak, hogy eladják INA-részvényeiket a választott bírósági eljárás lezárásáig, írja az MTI.