Az Axa Bank keresetét tárgyalja a bíróság

2014.08.27. 07:40

Az AXA Bank Europe SA devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét tárgyalja ma a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma.

A múlt hét pénteken kezdődtek meg a perek, amelyekben arról kell dönteni, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Az első ilyen perben a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét formai okokból elutasította a bíróság, hétfőn a Milton Hitelezési Zrt. vesztett, a K&H és az MKB devizahiteles perében pedig elhalasztotta az ítélethozatalt a törvényszék. Kedden a bíróság kilenc hitelintézeti keresetet, köztük az Erste Bank, az EvoBank, a Sopron Bank Burgenland, a Raiffeisen Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank beadványát tárgyalta, ám az ítélethirdetést minden esetben szeptemberre halasztották.

Az első tárgyalásokat hasonló perek sora követi. A hétfői határidőig összesen 79 bank adott be keresetet.

Az OTP csoport kereseteinek befogadását formai okokból elutasították, de az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing ezeket módosított formában ismét benyújtja.

A törvényszéknek 30 napja van a keresetek elbírálására, a törvény szerint októberben már a fellebbezések esetén másodfokon a táblán folytatódó pereknek is le kell záródniuk a jogerős ítéletekkel.