Lázár János államosított megaszolgáltatót is kap hamarosan

2014.08.27. 22:03

A villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba akarja szervezni a kormány a holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként - az erről szóló kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

Az állami tulajdonú holding nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik. Röviden a menedzsmentnek nem kell majd törődnie a gazdasági működés törvényszerűségeivel, elég lesz az állami kommünikéket követni.  

Lázár János megint kap valamit

A tervek szerint az egységes közműszolgáltató társaságcsoport, valamint a központi adatfeldolgozó társaság feletti tulajdonosi jogokat, és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter - Lázár János - látja el.

A nemzeti fejlesztési miniszter pedig gondoskodhat  az energiaellátás biztonságáról, az árszabályozási feladatokról, továbbá a közszolgáltatások megrendelésével kapcsolatos feladatokról.

Az új közszolgáltatási rendszer előkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakítását írta elő a határozat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét pedig felkérték, hogy segítse a terveket kidolgozó munkacsoportot.

A terv után kidolgozzák a jogszabályokat

A jogszabály szerint meg kell vizsgálni valamennyi közmű-szolgáltatási szektor - hulladékgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, távhőszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás - helyzetét.

A kormányhatározat előírta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter - az igazságügyi miniszterrel, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együtt - szeptember 15-ig nyújtson be előterjesztést a holding alapú közszolgáltatási rendszer kialakításához szükséges jogszabály-módosítási javaslatokról, a gazdasági megalapozó számításokról.