Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Saját bankrendszert épít Oroszország

2014.08.27. 16:55

Oroszország törvénytervezetet készített a nemzetközi SWIFT bankközi fizetési rendszer kiváltására, melyet saját fizetési rendszerrel helyettesítenének - jelentette be Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter helyettes.

Az oroszok egy saját bankközi fizetési rendszer jogi alapjait teremtik meg azzal a törvénytervezettel, amelyről ma a pénzügyminiszter-helyettes beszélt a helyi médiának. A belga központú SWIFT bankközi fizetési rendszert könnyen további nyugati szankciók érvényesítésére használhatják. Ezért készítették elő a szóban forgó rendszer helyettesítőjét. Most tehát a Visa és a MasterCard kártyás rendszereinél is felmerült eszközhöz nyúlnak.

"Egy olyan törvényt készítettünk elő, amely oroszországi pénzforgalmi rendszer alkalmazását írja elő az országon belüli fizetések lebonyolítására" - mondta Mojszejev. Egy helyi lap, a Kommerszant szerint jelenleg az orosz bankok között zajló fizetési forgalom csupán 5-10 százalékát számolják el helyi fizetési rendszerekben, vagyis nem lesz könnyű feladat helyi alternatívát keresni a SWIFT helyett.

2012-ben Irán elleni uniós szankciók részeként iráni bankokat tiltottak ki a SWIFT rendszerből, ami jelentősen megnehezítette az ország külkereskedelmi forgalmának bonyolítását.