Volt dugipénze a Rosznyeftynek

2014.08.27. 14:31

Miután a legnagyobb orosz olajvállalat példátlan nagyságú segítséget kért a kormánytól a szankciók okozta fizetési nehézségeire hivatkozva, kiderült, hogy bőségesen elegendő dugipénze van adósságai törlesztésére – írja a Napi.hu.

A nyugati szankciókkal sújtott Rosznyefty - a legnagyobb orosz olajvállalat - arra hivatkozva, hogy emiatt nem tud új hitelekhez jutni, amelyekből törleszthetné korábbi adósságait, példátlan nagyságú, 41,4 milliárd dolláros segítséget kért a kormánytól, amit a nyugdíjalapok támogatására létrehozott alapból kért kifizetni.

Erre most kiderült, hogy több mint 20 milliárd dollárral rendelkezik, ami bőven elegendő az adósságszolgálatra.

Az RBC Daily értesülései szerint a tényt egy egyszerű könyvvizsgálat tárta fel. Az állami vállalat e hatalmas összeg több mint felét kamatozó dollár számlákon parkoltatja, a többit részvényekben és kötvényekben tartja.

A Rosznyefty jelenleg a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajvállalata - és az egyik leginkább eladósodott, elsősorban a TNK-BP tavalyi felvásárlása miatt, amivel elérte jelenlegi vezető pozícióját. Tartozásainak teljes összege 60,2 milliárd dollár, amiből ez év végéig 12,5 milliárdot, jövő év végéig pedig további 17,3 milliárd dollárt kell visszafizetnie.

A mostani első félévben már törlesztett 9,7 milliárdot külföldi és orosz hitelezőinek - írta a Russia Beyond The Headlines. Moszkvai szakértők úgy vélik, ezután - ha egyáltalán ad pénzt a kormány a Rosznyeftynek - a kért megahitelnél a segítség csak lényegesen kevesebb lehet.  • Tippek
  • Hírek