Emma
-2 °C
6 °C

Megölheti gyerekét a játékfegyverrel

2014.08.28. 16:29

A játékfegyverek a kisfiúk körében örök népszerűségnek örvendnek – írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, de hozzáteszi, gyakoran veszélyesek ezek a lövedékes játékok. Sérülést okozhatnak, és a legtöbbjük puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek veszélyes anyagokat rejthetnek.

Itt megtalálja az NFH szerint ártalmas termékek listáját.

Szemsérülés, fulladás

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a gyermek határozza meg a lövedék mozgási energiáját. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár fejre nem szabad célozni, mégis a legnagyobb veszélyt e téren a szem sérülése jelenti.

A játékfegyverekhez kapcsolódió másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a kisgyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és a felerősítési szilárdsága nem megfelelő.

43-71 százalék ártalmas

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálat alá vonta játékfegyvereket. Kiderült:

  • 19 fajta lövedékes játékból 4 túl erősen lőtte ki a lövedéket,
  • 7-ből 5 termék (71 százalék) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.
  • 14-féle lövedékes játék 43 százléka tartalmazott egészségre ártalmas lágyítószert. 6-féle játék lövedékéből volt kimutatható a tiltott DEHP és DBP lágyítószer; az uniós határérték több tízszeres-, illetve százszoros mennyiségében.

Bár a hatóság évről-évre végzett vizsgálatai eredményeként megállapítható, hogy a veszélyes lövedékes játékok aránya folyamatosan csökken, az idei év vizsgálatai is bizonyítják, hogy nem árt odafigyelnünk, milyen játékot vásárolunk és adunk gyermekeink kezébe – intett az NFH.