Virgil
0 °C
3 °C

Kisegíti a magyar tejeseket az EU

2014.08.29. 16:47

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése alapján az Európai Unió nyújt azért, hogy segítse azokat a termelőket, akiknek az orosz embargó miatt kell raktározniuk a tejtermékeiket – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

Várhatóan jövő hét kedden fogadják el a vaj, a sovány tejpor és a sajt magántárolásának támogatását. Ezt a lehetőséget - mint ahogy minden, az egész unióra meghirdetett segítséget - Magyarország, illetve a magyar cégek is igénybe vehetik.

Brüsszel a vaj, a sovány tejpor és a származási helyük vagy földrajzi megjelölésük miatt oltalom alatt álló sajtok esetében vállalja át a raktározás költségeinek egy részét 3-7 hónapra. Így az Oroszországba szánt, de eladhatatlanná vált termékekre a termelőknek, gyártóknak több idejük lehet új vevőt találni.

Az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba. A legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat értékesítettek.

A jelenlegi szabályozás mindössze a földrajzi vagy származási helye miatt védett sajtok esetében teszi lehetővé a raktározás támogatását. De a bizottságnak szándékában áll a jövőben minden sajtra kiterjeszteni a támogatást.