Vészesen alacsony infláció az eurózónában

2014.08.29. 12:04

Augusztusban 0,3 százalékra lassult az éves infláció az eurózónában a júliusi 0,4 százalékról az Eurostat előzetes adatai szerint. Az eurózónás infláció 2009 októbere óta nem volt ilyen alacsony – írja az MTI.

Az eurózónás infláció 2013 októbere óta van 1 százalék alatt. Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke ezt a szintet akkor már a veszélyzónának nevezte. Az EKB a 2 százalékot éppen el nem érő szintet tartja az inflációs célszámának, de ezt 2013 első negyedéve óta nem sikerült megközelíteni sem. Azzal kapcsolatban, hogy miért van nagy bajban az eurózóna, itt olvashat.

Az Eurostat szerint az eurózónában a szolgáltatások ára 1,2 százalékkal nőtt augusztusban, előtte 1,3 százalékkal júliusban. Az ipari termékek ára 0,3 emelkedett ebben a hónapban, miközben előző hónapban változatlan volt.

Az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek ára augusztusban és júliusban is egyaránt 0,3 százalékkal csökkent. Az energetikai termékek augusztusban 2 százalékkal lettek olcsóbbak, júliusban 1 százalékkal csökkent az áruk.