Ha sok gombát szed, megbüntetik

2014.09.01. 07:43

Ha idén is úgy alakul az időjárás, mint tavaly, rengeteg gombát is gyűjthetnek az állami erdészetek területén, aminek értéke több tízmillió forintra tehető, közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium.

A lap hétfői számában a tárcára hivatkozva azt írta: a gomba, valamint az erdei vadgyümölcs gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, ám az erdőjárók nem mindig tudják, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk a gyűjtés során.

A jogosulatlan vagy a megengedett mértéket meghaladó mennyiségű gombagyűjtést ötezertől ötvenezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal szankcionálhatják a hatóságok, sőt, természetvédelmi károkozás esetén a büntetés elérheti a 150 ezer forintot.

Az állami erdőgazdaságok idén kerültek a földművelésügyi tárca felügyelete alá. Az erdőtörvény szerint állami erdőben az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben engedély nélkül lehet gombát gyűjteni. Az egyéni szükséglet mértékét a jogszabály jelenleg fejenként és naponta két kilogrammban határozza meg.