Lehet, hogy mégse tud elmenni a Nokia?

2014.09.01. 14:05

A Microsoft-csoport Kínából, Mexikóból és Komáromból is Vietnamba vinné a mobilgyártást egy hatalmas gyárba, de lehet, hogy ez most elbukik a vietnami szabályozáson, írja a Thanh Nien News.

A helyi Tudomány és Technológiaügyi Minisztérium ugyanis olyan szabályozást hozott, hogy az országba importált gépsorok 80 százalékának öt évesnél fiatalabb gépekből kell állnia. A tartomány vezetése szerint  ugyanis nem akarnak szemétlerakóvá válni.

Háromszorosára bővítik

A 2011-ben alapított vietnami egységben 10 millió Nokia 105, 107 és 108 modellt gyártottak eddig. A gyártósorok számát most 6-ról 39-re növelik az év végére, amivel a havi legyártott darabszám a 2013-ashoz képest a háromszorosára nő.

Ezzel párhozamosan a komáromi gyárat megszüntetik. A Nokia felvásárlásával a Microsofthoz kerülő üzemből 1829 ember –köztük 680 szlovák állampolgár – elbocsátását jelentették be július 17-én. A háromlépcsős leépítés szeptemberben kezdődik és novemberben zárul.

A Microsoft viszont nem akar forintban tízmilliárdokért új gépeket venni, a régi gyártósorait tervezné odavinni – ez a folyamat májusban már meg is kezdődött és várhatóan 2015 februárjáig tart. Most részletes listát kért tőlük a minisztérium a behozni szándékozott gépekről, és az alapján majd döntenek az engedélyekről. Általánosságban közölték, hogy egyébként lehető legjobb feltételeket kívánják biztosítani a Microsoft beruházásához.