London lebénítaná az orosz bankrendszert

2014.09.01. 14:21 Módosítva: 2014.09.01. 14:21

Nagyon nagy baj van az orosz gazdaságban, ha a piaci jelzésekből indulunk ki. A jelek szerint a tőke menekül kifelé. A csődkockázat nagyon rég volt még ilyen magas, és a rubel a dollár szemben már gyengébb, mint 2009 elején. Így alakult a rubel utóbbi tíz éve a dollárral szemben:

rubel.png

Lebéníthatják az egészet

A bankközi átutalások szinte minden formája lehetetlenné válna Oroszországon belül és az ország számára nemzetközi szinten is, ha az EU érvényt szerez annak a brit felvetésnek, amely szerint Oroszország számára elérhetetlenné kellene tenni a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság, azaz a SWIFT-hálózat szolgáltatásait. A 210 országból több mint tízezer pénzintézet átutalását biztonságossá tévő rendszer nélkül lényegében befagyna az orosz pénzpiac – közölte az RBC Daily orosz üzleti portál.

A lehetőségről szóló hírt a Bloomberg hírügynökség dobta be a hétvégén, meg nem nevezett brit kormányzati forrásokra hivatkozva. A lépés megvalósításának esélye egyelőre csekély , bár az uniós eszköz megvan hozzá. A SWIFT ugyanis belgiumi bejegyzésű, így hiába tulajdonosa kétszáznál is több jogi személy, akár az EU-n kívülről is, működését az EU-val és a belga törvényekkel összhangban kell végeznie.

Ha valóban elérhetetlenné válnak a SWIFT-en keresztüli átutalások, azzal az eddigi, Oroszországot sújtó szankciók legkomolyabb intézkedése lépne életbe.

Csak a rubel gurulhat

Ezt azonnal megéreznék belföldön is: a bankok ugyanis gyakorlatilag sem küldeni, sem fogadni nem tudnak átutalásokat országon belül sem – legalábbis a külföldi valuták esetében. A rubeles mozgást az orosz nemzeti bank bonyolítja le, így a nyugdíjak és fizetések egyelőre így is elérnének a címzettekhez.

Ugyanakkor a szankcióval lényegében zárolnák az orosz bankok EU-ban és az Egyesült Államokban lévő számláin fekvő kintlevőségeit, amit a Kreml nem hagyhatna ellenlépés nélkül, bár a globális szankcióval szemben hasonló mértékű büntetést aligha tudna szembeszegezni.

A Visa és a Mastercard tavasszal felfüggesztette a szolgáltatást négy orosz bankkal szemben, amelynek Vlagyimir Putyin szűk körében lévő tulajdonosait érintették a célzott amerikai és EU-s szankciók.

Erre is reagálva az orosz kormány áprilisban már felvetette egy saját átutalási rendszer kidolgozását a külföldi valutákra vonatkozóan, ám orosz szakemberek szerint a világon évi 6000 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító SWIFT kiváltásáért Oroszország keveset tehet.

Irán már ismeri

2012-ben az iráni atomprogram miatt az Egyesült Államok már kezdeményezte, hogy Irán bankjai ne végezhessék átutalásaikat a SWIFT-hálózaton keresztül. A szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottsága döntése nyomán elfogadott törvény ugyan önmagában nem lett volna elég a lépéshez – hiszen a SWIFT székhelye Brüsszelben van –, ám a cég közölte, hogy kész együttműködni az EU és az Egyesült Államok hatóságaival. 2012 márciusában le is kapcsolták a SWIFT-ről azokat az iráni bankokat, amelyek a gyanú szerint közreműködtek az Iránnal szembeni nemzetközi szankciók kijátszásában.