Új, titkos szimbólumok az új tízezresen

2014.09.01. 12:38

Bár az új tízezres lényegében változatlan marad, lesz néhány új, titkos szimbólum is a bankjegyen. Ezek értelmezése néha akár kézenfekvő is lehetne, de minket a valódi értelmük érdekelne. Megfejtésüket várjuk a tema(kukac)index.inda.hu-ra, „rejtett szimbólum” subjecttel!

Első titok: a rózsakeresztre emlékeztető szimbólum.

titok1.png

Fogalmunk sincs sajnos, hogy mi ez, de elég titkosnak tűnik. Az új bankjegyen pont Matolcsy György aláírása fölé került, a téglalap alakú mező mértani középpontjába, így szimbolikus jelentősége igen nagy. Az is jelenthet valamit, hogy mozgatás hatására állítólag aranyról zöld színűre fog változni.

Frissítés: azóta megtudtuk olvasónktól, hogy ez nem más, mint egy lúdtalpkereszt (németül: Gänsefußkreuz), a talpaskereszt és a liliomvégű kereszt fúziója. De hogy miért került központi helyre a leggyakrabban használt magyar készpénzen, az továbbra is rejtély.

Időközben az MNB is küldött választ a lúdtalpkereszt szerepeltetésével kapcsolatos kérdésünkre, szó szerint idézzük:

Egyszerű funkcionális díszítő elemről van szó, mely mögött semmilyen visszavezethető motívum nem keresendő. A bankjegy tervezője számos történelmi épületen fellelhető, hasonló motívum alapján készítette. Az elvárás a biztonsági elemek hatékony bemutatása volt, valamint az, hogy a motívum illeszkedjen a bankjegy karakterisztikájába.

Második titok: a zászlós vitéz.

titok2.png

Ez látszólag Szent István ábrázolása a Képes Krónikából, és ez az első árpádsávos ábrázolás a történelemben. De vajon mit jelent valójában? Van valami üzenete III. Béla kettős keresztes címerének, a királyi lándzsának (Lancea Regis), és a többi okkult jelképnek? 

Harmadik titok: a kupola.

titok3.png

Az UV-fényben láthatóvá váló kupola elsőre úgy tűnhet, mintha az esztergomi bazilikát ábrázolná. De az eddigiek után már egyáltalán nem vagyunk biztosak ebben.

Arról már nem is beszéljünk, hogy nem változik Szent István portréja. Ami azt is jelenti, hogy marad rajta a halotti korona, amit egyesek (konkrétan Szántai Lajos unortodox művelődéstörténész) borús üzenetnek tartanak az összmagyarság számára.  • Tippek
  • Árfolyam