Seszták: Jó üzlet volt megvenni az E.ON cégeit

2014.09.02. 11:40

Megalapozott, jó üzletet kötött az MVM, amikor megvette az E.ON cégeit, és a tiltott állami támogatás kockázatát is körültekintően megvizsgálták – közölte Seszták Miklós fejlesztési miniszter a szocialisták írásbeli kérdésére. A vásárlás részleteit Tóth Bertalan ellenzéki képviselő azután firtatta, miután nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyekből kiderül, a vagyonértékelések és kockázatok tükrében kimondottan soknak mondható a cégekért fizetett összeg.

„Az MVM közgyűlésén a tulajdonosok arra adtak felhatalmazást, hogy a társaság a lehető legkedvezőbb feltételekkel, legfeljebb 875 millió euróért vásárolja meg az E.ON Földgáz Trade Zrt. és az E .ON Földgáz Storage Zrt. alaptőkéjének 100 százalékát kitevő részvények tulajdonjogát. Az MVM Zrt. a tulajdonosi felhatalmazásban foglaltak szerint járt el” – írja Seszták arról az üzletről, amelyet még elődje, Németh Lászlóné idejében kötöttek.

Szerinte a megvásárolt társaságok hozzájárultak és a továbbiakban is hozzá fognak járulni a nemzetgazdaság növekedéséhez. A társaságok nemzeti tulajdonba kerülésükkel szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához. Az ügylet teljes mértékben illeszkedik a kormány által megalkotott Nemzeti Energiastratégiához. 

Noha a vagyonkezelő a nyilvánosságra került dokumentumokban hangsúlyozza, komoly kockázatot jelent a tiltott állami támogatás kérdése, a fejlesztési miniszter válaszában azt írja, az tranzakció előkészítése és megvalósítása során a tárgyaló partnerek a tiltott állami támogatás kockázatát körültekintően megvizsgálták, a végleges dokumentumokat is az uniós előírásoknak megfelelve készítették el. A miniszter írásbeli válaszában közölte, nem merült fel az ügylet kapcsán az MVM és az MNV vezető tisztviselőinek felelősségre vonása.