Akkora büntetést kapott egy cég, amibe egész Magyarország belerokkanna

2014.09.04. 21:25

Legnagyobb részben a BP olajvállalat felelős az Egyesült Államok legnagyobb olajömléséért – derült ki egy New Orleans-i szövetségi bíró csütörtökön kihirdetett ítéletéből. Emiatt további mintegy 18 milliárd dollárnyi büntetést kell majd kifizetnie – írja az MTI.

A bírság átszámolva 4356 milliárd forintnak felel meg, ami az egész éves magyar GDP-nek nagyjából 15 százaléka – vagyis akkora összeg, amit a magyar gazdaság csaknem két hónap alatt termel meg.

A bírói döntés nyomán nyomán a BP részvényei az elmúlt csaknem három évben nem tapasztaltalt mértékben, majdnem 6 százalékkal estek vissza, aminek következtében az olajipari társaság piaci értéke 7 milliárd dollárral csökkent. Az ítéletet a BP meg fogja fellebbezni.

Carl Barbier kerületi szövetségi bírónak a tavaly két szakaszban, összesen 11 héten át lefolytatott tárgyalás után arról kellett döntenie, hogy a BP és partnerei milyen mértékben voltak felelősek az egy tengeri fúróplatformon a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett, környezeti katasztrófát okozó balesetért.

Barbier 153 oldalra rúgó ítélete szerint a felelősség 67 százalékban a "profitvezérelt fúrást elrendelő", londoni székhelyű BP-é, 30 százalékban a platformot birtokló svájci Transocean elnevezésű cégé, 3 százalékban pedig a betonozást végző, houstoni központú Halliburton Energy Servicesé. A bíró rámutatott: a BP „súlyos gondatlansággal” járt el, mert egy kudarccal végződött biztonsági teszt alapján tudnia kellett, hogy kitörésveszély fenyeget.

A Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig 87 napon át csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olajszennyeződés elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak.

A BP azt állítja, hogy eddig több mint 24 milliárd dollárnyi kiadása volt a katasztrófa miatt. A cég egy jóval a csütörtöki ítéletet megelőzően elkészített számítása szerint a szennyeződés eltakarításának költségei, valamint az összes bírság és kártérítés 42 milliárd dollárra rúgnak majd. Ez összesen mintegy 10 ezer milliárd forintos, az éves magyar GDP harmadára rúgó összeg.  • Hírek
  • Csok