Aranyeső Oroszországra

2014.09.06. 09:28

Oroszország aranytermelése jelentősen, 24 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest, írja az MTI.

Az orosz aranytermelők szövetsége által közölt adatok szerint a július végével zárult hét hónapban 149,95 tonna aranyat bányásztak Oroszországban.

A szervezet legutóbbi, augusztus közepén ismertetett előrejelzése szerint az idei orosz aranytermelés 275 tonnára nő a tavalyi 254 tonnáról. A szervezet korábban 5 százalékos termeléscsökkenést várt tavalyhoz viszonyítva. Az előrejelzés-változtatásban szerepet játszott, hogy az arany világpiaci ára mintegy 9 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

Abban az esetben, ha az orosz aranytermelés valóban az aranytermelők szövetsége által várt mértékben nő az idén, akkor Kína után Oroszország a második legnagyobb termelővé léphet elő a tavalyi negyedik helyről, megelőzve Ausztráliát és az Egyesült Államokat.

Oroszországban a teljes aranytermelés 80 százalékát 26 cég adja, a fennmaradó 20 százalékon pedig mintegy 400 cég osztozik.