Idén sem lesz meg a 3 százalék Franciaországnak

2014.09.10. 15:48

Franciaország immár harmadik alkalommal is elhalasztja a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését, a legutóbb megígért 2015-ről ezúttal 2017-re - jelentette be szerdán Michel Sapin pénzügyminiszter.

A tárcavezető idén 4,4 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos hiánnyal számol, miután tavaly 4,2 százalék volt a GDP-arányos államháztartási deficit.

Franciaország korábban már kétszer halasztást kért az Európai Bizottságról a deficit 3 százalék alá csökkentésére, először még Nicolas Sarkozy előző jobboldali, később pedig már Francois Hollande jelenlegi szocialista államfő elnöksége alatt.

A francia kormány eredetileg idénre 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt tervezett, amelyet jövőre kívánt a 3 százalékos küszöb alá csökkenteni. Michel Sapin szerint nem fog sikerülni mivel túl gyenge a növekedés az eurózónában.

A kivételes helyzet kifejezés alkalmazásával Sapin gyakorlatilag Brüsszeltől kért engedély a halasztásra. Az európai szerződésekben ugyanis egyedül a kivételes feltételek biztosítanak lehetőséget a tagállamoknak a kritériumok megsértésre. A pénzügyminiszter ugyanakkor leszögezte: "nem kérjük az európai szabályok módosítását, nem kérünk felfüggesztést, sem kivételezést".

Michel Sapin a növekedési prognózisokat is módosította sajtótájékoztatóján: idén 0,4 százalék, jövőre pedig 1 százalék gazdasági növekedéssel számol Franciaország. Arra is kitért, hogy az alacsony infláció, amely miatt csökkennek az állam bevételei és ami gyengítik a megtakarítási erőfeszítéseket, tartós lehet, idén 0,5, jövőre pedig 0,9 százalék.

Franciaország eredetileg idénre 1 százalékos, jövőre pedig 1,7 százalék gazdasági növekedéssel számolt, de Sapin már augusztus közepén jelezte, hogy ezek a célszámok nem lesznek tarthatók.

Mindezek ellenére arra is ígéretet tett, hogy nem lesz több adóemelés. Viszont Franciaország továbbra is 21 milliárd eurós megtakarítást tervez az állami kiadásokban 2015-ben. Egy héttel ezelőtt még azt mondta, hogy ezt valószínűleg nem lehet majd teljesíteni.