Itt vannak az adósságfék részletei

2014.09.11. 18:01

Arról már volt szó, hogy a Magyar Nemzeti Bank január 1-től bevezeti adósságfék-szabályozást, ezt már tavasszal is ígérték. Most a Magyar Közlönyben pedig megjelentek az adósságfék részletei is.

A rendeletből kiderül, az adós havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb a rendszeres, legális jövedelem 50 százalékánál 400 ezer forint alatti, illetve 60 százalékánál legalább 400 ezer forintos havi jövedelem esetén. Devizahiteleknél az euróhitelek esetében 25 százalék, illetve 30 százalék, egyéb devizahiteleknél 10 százalék, illetve 15 százalék a két maximum arány. A korlátozás adóstársak esetén a jövedelmükre vonatkozóan összevontan értendő. A mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell.

Fontos, hogy jelzáloghiteleknél a felvett hitel összege nem lehet magasabb a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80 százalékánál, gépjárműhitelek esetében a gépjármű értékének 75 százalékánál. Devizahitelek esetében itt is jóval szigorúbb a szabályozás: az euróhiteleknél 50 százalék, illetve 45 százalék, egyéb devizahiteleknél 35 százalék, illetve 30 százalék a két maximum arány.

Pénzügyi lízing esetében a fentieknél 5 százalékponttal magasabb arányok lesznek irányadók. Rendelkezésre álló jövedelemként természetesen az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be, ehhez munkáltatói igazolás, illetve például vállalkozóknál NAV-igazolás szükséges. Nyugdíjasoknál az állami ellátást folyósító intézmény igazolásával működik. Az új szabályok alkalmazásánál a már meglévő hiteleket is figyelembe kell venni az adós teherviselő képességének figyelembevétele során.