Kartellezett a Volkswagen és Chrysler Kínában

2014.09.12. 11:24
Csaknem 300 millió jüanos (12 milliárd forint) büntetést kapott a FAW-Volkswagen és a Fiat Chrysler Kínában

A német Volkswagen csoport és kínai partnere, a FAW autógyártó alkotta vegyesvállalat 248,5 millió jüant (10 milliárd forint) kénytelen fizetni versenyellenes árrögzítő tevékenységéért - Hivatkozik az észak-kínai Hopej tartománybeli hatóságra az MTI.

A vállalat tíz helyi boltja 2012 óta mesterségesen magasan tartotta az Audi prémium márkák eladási és javítási árait - indokolta döntését a bíróság. A cég hét Audi-értékesítőjét is megbüntették, őket összesen 29,9 millió jüanra (1,2 milliárd forint) bírságolták.

A Fiat Chryslert a sanghaji bíróság hasonló okokból találta bűnösnek, őket 31,6 millió jüanra (1,3 milliárd forintra) büntették. Három Chrysler-kereskedő céget szintén megbírságoltak, nekik 2,14 millió jüant (86 millió forint) kell fizetniük.

A kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottság (NDRC) piaci versenyért felelős ága a versenytörvények betartását célzó kampánya során idén 1,6 milliárd jüan (64 milliárd forint) értékben szabott ki büntetést kínai és külföldi cégekre.

Az ellenőrzések miatt a nyugati országok az elmúlt hónapokban többször is felemelték hangjukat. Ők úgy éreezték, hogy kifejezetten a külföldi cégek ellen irányulnak, de a kínai hatóságok szerint ez nem így van, az egyenlően bánnak a cégekkel. Közölték azt is, hogy az ellenőrzéseknek csupán a tíz százalékában vizsgáltak külföldi cégeket.  • Hírek
  • Hírek