Orbán: Egy ország fog osztani és szorozni

2014.09.12. 08:31

A devizaadósságok és a törlesztőrészletek áltagosan egyaránt egyharmaddal fognak csökkenni a pénteki bankelszámoltató törvény eredményeképpen – ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, állami rádiónak adott interjújában. Az is elmondta, hogy a korábban kedvezményes árfolyamon végtörlesztők is kapnak a visszatérítésből.

A miniszterelnök szerint a ma benyújtandó törvényjavaslat eredményeképpen „egy ország fog osztani és szorozni”. Orbán elmondta, arra számít, hogy a külföldi anyabankok fogják pótolni a kieső tőkét, egyébként viszont nem gondolja a bankokat eredendően rossznak.

Orbán úgy írta le a bankokkal szembeni kormányzati fellépést, hogy „a kormány a tisztesség jegyében átvilágított egy rendszert”, és kiderült, „tisztességesnek lenni rossz üzlet”.

A forintosításról még nem kezdődtek el a tárgyalások – mondta a miniszterelnök. Ami azért is érdekes, mert a Magyar Nemzet ma arról írt, hogy Orbán Viktor és Lázár János a színfalak mögött már két nagyobb bankot is megkeresett, hogy mekkora teher lenne nekik a devizahitelek forintosítása.