Halál az újratöltős üdítőre!

2014.09.14. 21:26

Franciaországban nemrég két gyorsétteremlánc, a KFC és a részben állami tulajdonban lévő Quick is olyan rendszer bevezetése mellett döntött az éttermeiben, ahol a vendégek csak egy poharat kapnak a kasszánál, amit tetszőlegesen újratölthetnek kólával és hasonló cukros italokkal – írja az Independent.

Sok francia séf és táplálkozás-szakértő jelezte, hogy egyáltalán nem tartja jó ötletnek a dolgot. Serge Hercberg, az egészséges étkezést támogató állami kampány vezetője szerint be kellene tiltani a végtelen kólát, hiszen teljesen ellentétes a központi kampány céljaival. „Semmiféle olyan marketinget nem támogatok, ami arra próbálja rávenni az embereket, hogy fogyasszanak minél többet egészségtelen termékekből” – mondta.

Xavier Denamur, egy francia séf, aki a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben is meg szokott nyilvánulni, azt mondta, szerinte katasztrófa arra buzdítani az embereket, hogy egyenek vagy igyanak annyit, amennyit akarnak, ezért be kellene tiltani ezt a rendszert. Denamur szerint az sincs rendben, hogy egy nagyrészt állami tulajdonban lévő cég az állami irányelvekkel ellentétes viselkedésre buzdítja az embereket.

Bár Franciaországban alacsonyabb az elhízott emberek aránya, mint más nyugat-európai országokban, a gyorséttermek egyre népszerűbbek. Az országban 1285 McDonald's van, és ez az étteremlánc egyik legnyereségesebb piaca.