15 millió eurós profittal adták el az Eiffel Palace-t az MNB-nek

2014.09.15. 11:21 Módosítva: 2014.09.15. 14:15

Az Átlátszó birtokába került részletes költségvetés tanúsága szerint az offshore hátterű befektetőnek kevesebb, mint 31 millió euróba került az Eiffel Palace irodaház megvásárlása és felújítása, amit aztán nettó 45,3 millió euróért értékesítettek a Magyar Nemzeti Banknak.

Korábban az Index írt arról, hogy újabb előkelő ingatlannal bővült a Magyar Nemzeti Bank portfóliója, a tiszaroffi kastélyszálló mellett megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is, az V. kerületben található márciusban átadott Eiffel Palace-t.

Most az Átlátszó birtokába került a Magyar Nemzeti Bank által megvásárolt Eiffel Palace irodaház tavalyi felújításának szerződés- és számlaösszesítő adatbázisa szerint az offshore hátterű befektető Eiffel Palace Kft. 5,1 millió euróért vásárolta meg a felújítandó épületet, és ezen felül mintegy 25 millió eurót költött rá, mielőtt eladta volna az önköltségnél 15 millió euróval drágábban, nettó 45,3 millió euróért a Magyar Nemzeti Banknak. A pénz időértékét is érdemes azért figyelembe venni, azaz 15 millió euró ma sokkal többet ér, mint évekkel később. Ráadásul egy kockázatosabb befektetésnél magasabb az elvárt hozam is. Persze bármilyen piaci elvárt hozamot figyelembe véve is biztosan különösen jól sikerült üzlet volt ez így ez az Eiffel Palace Kft. titkos offshore tulajdonosainak. 

MNB: Tisztességes árat fizettünk

Az Átlátszó cikkében bírálta az épületre készített KPMG-s értékbecslést is, az MNB az írás megjelenése után azonban megvédte az ingatlanvásárlás előkészítését és lebonyolítását. Szerintük a vásárlásnál "nagy körültekintéssel és a jogszabályok betartásával" jártak el. Azt írták, az Eiffel Palace irodaház megvételét "teljes körű jogi átvilágítás és az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló meghatározása előzte meg." Szerintük az MNB valójában tisztességes áron vásárolta meg az ingatlant. Úgy vélik, a befektetés hosszú távon elősegíti az MNB eredményes gazdálkodását is.