Már látszik a lassulás az építőiparban

2014.09.15. 09:31 Módosítva: 2014.09.15. 09:31
Júliusban bővülni tudott az építőipari termelés, de a júniusi nagy visszaesést nem tudta korrigálni. A rendelési mutatók is azt sejtetik, hogy a közeljövőben az ágazat már nem tud annyira hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, mint a megelőző negyedévekben.

Júliusban az építőipari termelés volumene 4 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. A szép számot jelentősen árnyalja, hogy júniusban 7,3 száűzalékos visszaesésről adott számot a KSH, vagyis nem történt teljes korrekció a teljesítményben. Ennek hatására az építőipari termelés trendje is laposabbá vált - írja a portfolio.

Amennyiben a két főcsoport trendjét nézzük, akkor látható, hogy az épületek körében már nincs növekedés, az egyéb építmények viszont továbbra is szépen húznak. A KSH közlése is egybevág ezzel a megfigyeléssel: a hivatal az ágazat teljesítménye kapcsán azt írja, hogy a növekedés az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Mindez megerősíti azt a képet, hogy az építőipari növekedés alapvetően az uniós projektek felgyorsulásával függ össze, amelynek egy része a választásokra volt időzítve. A kérdés most az, hogy

  • az uniós forráslehívás üteme tud-e tovább gyorsulni,
  • a választási ciklikusság hoz-e egy természetes lassulást
  • az önkormányzati választások előtt lesz-e még egy kis élénkülési kör

Egyelőre úgy látjuk, hogy a fenti tényezők összességében rövid távon (az év végéig) lendületvesztést, stagnálás közeli állapotot hozhatnak az ágazat életében, jövőre azonban nem tudjuk kizárni a kisebb visszaesést sem. (Az áthúzódó hatások miatt azonban az éves, illetve az éves átlagos indexek még bőven a pozitív tartományban lesznek.)

A képünket erősítik a rendelési adatok is. A 2014 júliusában kötött új szerződések volumene 17,8%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A mutató immár harmadik hónapja tartózkodik a negatív tartományban, és egyre mélyebbre süllyed. Ez meglátszik a teljes rendelésállomány adatain is, az éves index itt is harmadik hónapja esik. Igaz, nagyon magas szintről: a teljes állomány még most is több, mint másfélszerese az egy évvel korábbinak.