Megvehetik a Heinekent

2014.09.15. 15:34 Módosítva: 2014.09.15. 15:37
Megkörnyékezte egy lehetséges felvásárlással a holland sörgyártót, a Heineken versenytársa, a SABMiller - közölte a társaság. Ugyanakkor hozzátette, hogy a legnagyobb tulajdonosa nem akarja eladni a céget.

Felvásárlási ajánlatot kaphat a Heineken nagyobb versenytársától, a SABMillertől - közölte tegnap a holland sörgyártó a Reutersszel, írja a Portfolio. Viszont az alapító család, aki jelenleg 50 százalék feletti részesedéssel rendelkezik a vállalatban, nem szeretne megválni a cégtől, azt szeretné, ha továbbra is "független vállalat" lenne a Heineken. A következő nagytulajdonos a mexikói FEMSA, 12 százaléknyi tulajdonrésszel.

A vevőt is vinnék 

Hónapok óta folynak a spekulációk arról, hogy valami nagy tranzakció készülődik a söriparban. Volt szó róla, hogy az agresszív felvásárlási stratégiájáról ismert AB InBev megkörnyékezheti a SABMillert. A SABMiller nem kommentálta tegnap a Heinekennel kapcsolatos híreket a Reutersnek.

A társaság már a világ második legnagyobb sörgyártójának számít, miután az elmúlt években több kisebb felvásárlást véghezvitt. Nemrég dél-afrikai sörgyártókat vett meg, 2005-ben a kolumbiai Bavaria-t vásárolta fel, 2007-ben a Grolsch, 2008-ban a Miller Brewing, 2011-ben pedig a Foster's Csoport megvásárlása mellett döntött.

A társaság a többi sörgyártóhoz hasonlóan nem tudott mostanában növekedni Európában és Észak-Amerikában. A fejlődő országokból származó bevételek pedig a devizaárfolyam-változások miatt alakultak gyengébben.

A Heineken a legnagyobb szereplő most Nyugat-Európában, az olyan gyors növekedést mutató régiókban terjeszkedett mostanában, mint Mexikó vagy Ázsia.