Újabb devizás pereket buktak el az állam ellen

2014.09.16. 11:23

Elutasította a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt. devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességességével kapcsolatban az állam ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A szóbeli indoklás szerint nem felel meg a nyáron elfogadott devizahiteles törvény követelményeinek többek között az, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás felperes által meghatározott általános szerződési feltételei nem egyértelműek.

Ugyanis olyan túl tág megfogalmazásokat használnak, mint például a szabályozási környezet változása, vagy a piaci viszonyokra történő utalás. A bíróság elutasította a felperes pénzügyi intézmény eljárás felfüggesztésére és Alkotmánybírósághoz fordulásra irányuló indítványát is.

Így járt a Lombard Ingatlan Zrt. is, akiknek szintén elutasította a törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében a keresetét is, és vesztett a Budapest Autófinanszírozási Zrt., az UniCredit Leasing Immotruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a Porsche Bank Zrt., a Kinizsi Bank és az Erste Lakáslízing Zrt. is.