Veszélyes sót árultak az országban

2014.09.18. 11:27

Takarmányozásra szánt kálium-kloridból csinált emberi étkezéshez való sót a Compex-Só Kft., 13,3 tonnányit most lefoglalt a Nébih, de figyelmeztetik a lakosságot, hogy a 

csökkentett nátriumtartalmú étkezési vákuum só nevű termékük még kapható és veszélyes.
 
09.18 konyhaso1
Fotó: Nébih

A hatóság leírása szerint az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátriumtartalmú sónak a nátrium- és káliumtartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

A túlzott káliumbevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára elég káros lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátriumtartalom is, ezért a cég összes ilyen típusú 2014-ben legyártott sóját betiltották, és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívják.

Aki vett a veszélyes sóból, a vásárlás helyére viheti vissza a terméket. Könnyű megállapítani, hogy mit kell visszavinni, hiszen ha a gyártási év 2014 a képen látható sóknál, akkor biztos, hogy erről van szó. A céget várhatóan meg is bírságolják majd a hivatal szerint.

A cég elismerte a hibáját, és jelezték, hogy a szükséges intézkedéseket azonnal megtették. "Minden érintett partner esetében azonnal kommunikáltuk az – emberi mulasztásból adódó – gyártási problémát, a termékeket azonnal elkülönítettük, a visszagyűjtést megkezdtük. A csekély mennyiségből adódóan rövid időn belül be is fejezzük." - írta a Compex-Só Kft.  Tájékoztatásul még leírták, hogy a csökkentett nátrium tartalmú termék cég forgalmának kevesebb, mint egy ezrelékét teszi ki.