Államosítjuk a nemzetstratégiai Bombardier-t is

2014.09.19. 17:31

Az NFM felkérésére az MNV Zrt. megvette a Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. 64,9 százalékos üzletrészét a jelenlegi tulajdonos német Bombardier Transportation GmbH-tól - közölték Sesztákék pénteken az MTI-vel.

Orbán Viktor a metrókocsifelújító és gyártó telep megvásárlását nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, tekintettel "a munkahelyek megőrzésére és a hazai járműipar fejlesztésére."

Bezárták volna? 

Az NFM nem beszélt arról, hogy miért kellett megvenni a céget, de helyette leírták, hogy "a hazai járműipar fejlesztése a magyar gazdaság fejlődésének egyik legjelentősebb tényezője legyen a közeljövőben. A nagy múlttal, kiemelkedő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. 25 százalékos MÁV üzletrésze mellé ezért ismét a magyar állam tulajdonába kerül a társaság jelenleg külföldi tulajdonban lévő 64,9 százalékos üzletrésze is."

Illetve annyit elmodntak, hogy "a társaság állami tulajdonba kerülése garantálja a közel 370 fő munkavállaló jövőbeni foglalkoztatását".

Befektetnek a pénzünkből

A kötöttpályás járművek gyártására, felújítására specializálódott társaság többségi állami tulajdonba kerülése jelentős lépés a járműipari szektorban történő állami szerepvállalás növelésében. A nyugat-európai és kelet-európai piac esetében prognosztizálható trendek bíztató jövőképpel kecsegtethetnek, és kiaknázhatók az orosz és balkáni piacokban rejlő lehetőségek is - írja az NFM.

Az előző ciklusban is államosítottunk jármű-alkatrészgyártót, a Rába segítségével a futóműgyártásban is nőtt a kormány mozgástere. Akkor Fónagy János indokolta az államosítást hasonlóan, pontosabban úgy, hogy az állami teherautó-futóműgyártóval "növekszik a mindenkori kormány mozgástere a nemzetgazdaságban vezető szerepet betöltő stratégiai ágazatban. A Rába a szektor egyik legjelentősebb magyar vállalata, amelynek működése és további fejlődése kiemelkedően fontos a munkahelyteremtés és megtartás, valamint a külpiaci kapcsolatok élénkítése szempontjából."