Jön a gyomaendrődi bivalymozzarella

2014.09.19. 16:46

Bivalytelepet kezdtek el építeni Mezőtúron az MTI szerint. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből mozarellát akrnak majd gyártan ia magyar piacra. 

A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 2,3 hektáros telken alakítják ki, ezzel a tovább is bővíthető területtel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. A komplexum felépítésére a vállalkozás 80 millió forintos szerződést kötött a kivitelezésre.

A mezőtúri polgármester szerint az Italiagro az önkormányzat 70 hektáros legelőjét szeretné használni. A bivalytelepre várhatóan 2015 tavaszán érkezik az első 50 állat Nápoly környékéről, a teljes állomány 250-300 darabos lesz.

Az olasz befektető együttműködni kíván a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával, a sajtkészítés az iskola sajtüzemében kezdődik majd, a felek azonban oktatás terén is közös munkát terveznek.

Az első ötven bivaly tejhozamának feldolgozása még a gyomaendrődi sajtüzem feladata lesz. De a legtávlatibb vízióban már saját, mezőtúri sajtüzem is szerepel.    • Hírek
  • Bankszámla