Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kiderült, hol a legjobb élni

2014.09.21. 13:58

Melbourne a legélhetőbb város a világon, a második helyen pedig Bécs zárt. A legrosszabb Damaszkuszban élni, melyben a legtöbbet csökkent az élhetőség színvonala az elmúlt egy év során. A The Economist Itelligence Unit által elkészített 140 várost tartalmazó listát a portfolio.hu szemlézte. A lista öt szempont figyelembe vételével állt össze, köztük van például a stabilitás, vagy az oktatás színvonala.

A sor elején a leginkább élhető városok, míg a végén a legrosszabb feltételekkel rendelkezők állnak. Az élhetőség számait több tényező alapján generálták, mint a stabilitás, az egészségügy színvonala, a kulturális és környezeti tényezők, az oktatás színvonala és a közlekedési lehetőségek. A 140 várost vizsgáló kutatás alapján a legélhetőbb városnak Melbourne bizonyult, melyet az osztrák főváros Bécs követ.

legelhetobb.png

Vancouver, amely egészen 2011-ig volt a legélhetőbb város a kutatás alapján, az idei felmérésben a harmadik helyre került. Az elmúlt hat hónapban csak 9 város esetében volt változás tapasztalható a pontszámokban, míg az elmúlt egy évet tekintve 20 város esetében történt változás. Ezek többségének hátterében a növekvő bizonytalanság áll, például az ukrán események jelentős hatással bírtak Kijev, Moszkva és Szentpétervár eredményeire. A helyi problémák szintén lehúzták egyes városok eredményét, mint például Bangkok esetében.

Az átlagos élhetőségi pontszám 0,16 és 0,22 százalékkal csökkent az elmúlt hat illetve 12 hónapban, 75,33-ra. 5 éves időtávot tekintve, a globális élhetőségi index 0,68 százalékponttal csökkent. Az elmúlt öt évben 140 városból 82 esetében történt változás az élhetőségi pontszámokban, melyek közül 51 tapasztalt csökkenést. Ezek közül is kiemelkedett Kijev, Tripoli, és Damaszkusz, melyek esetében a csökkenés 17,8, 18,1 és 28,3 volt. A legjobban teljesítő országok a közepes nagyságúak közül kerültek ki, ahol relatíve alacsonyabb a népsűrűség.

A Kanadában és Ausztráliában található első 10 város közül 8-ban a népsűrűség 2,88 és 3,4 fő/négyzetkilométer között alakul. Míg máshol, Finnországban és Új-Zélandon az első 10 város esetében csak 16 fő/négyzetkilométer a népsűrűség. Ez meglehetősen kevésnek tűnhet a világ 45,65 ös átlagához. Ilyen szempontból Bécs kilóg a sorból, előkelő helye ellenére a népsűrűség 100 fő/négyzetkilométer. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az osztrák fővárosban élő 1,7 millió ember meglehetősen kevés más nagyvárosokhoz képest, mint például London, Párizs vagy Tokió.

Hol a legjobb élni?

A vizsgált 140 ország közül a legnagyobb fejlődést az élhetőség tekintetében Tripoli és Teherán mutatta az elmúlt 12 hónapban, de ez előbbi esetében még ez is kevésnek bizonyult az elmúlt öt éves jelentős csökkenés ellensúlyozására. Damaszkusz és Szíria esetében az élhetőség továbbra is csökkent, előbbihez kapcsolódik a legnagyobb esés is az elmúlt egy évben, a zuhanás mértéke 7,8 százalék volt.