Minden rekordot megdöntött az Alibaba

2014.09.22. 14:43

Minden eddigi rekordot megdöntött az Alibaba múlt heti elsődleges részvénykibocsátása. A kínai internetes kereskedelmi cég további részvényeket adott el, felhasználva az úgynevezett "green shoe" opciót, a részvények iránt mutatkozó erős befektetői keresletre reagálva.

Az IPO prospektus alapján a tulajdonosok közül a Yahoo, az alapító Jack Ma, és Joe Tsai adhattak el további részvényeket. Az Alibaba további 48 millió darab részvényt értékesített, ami több mint 3 milliárd dollárral növelte a részvénykibocsátás értékét a 68 dolláros kibocsátási árral számolva - írja a Portfolio.

25 milliárd dolláros IPO lett

Ezzel az Alibaba IPO-ja lett minden idők legnagyobb elsődleges részvénykibocsátására, összértéke elérte a 25 milliárd dollárt.

Eddig a kínai Agricultural Bank of China járt az élen, ami 2010-ben 22,1 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket a tőzsdére lépés során. Nem sokkal maradt el az ICBC 2006-os részvénykibocsátása sem, aminek értéke 22 milliárd dollár volt. Eredetileg, a "green shoe"-opció nélkül az Alibaba 21,8 milliárd dollárnyi részvényt adott el csütörtökön.

Pénteken indult a kereskedés az Alibaba részvényeivel a New York-i tőzsdén. A papírok hatalmas emelkedéssel kezdték tőzsdei pályafutásukat, a 68 dolláros kibocsátási árhoz képest 100 dollár közelében is jártak a részvények. A napot végül 93,89 dolláron, 38 százalékos emelkedéssel fejezték be.

A kibocsátásról és a cégről ebben a cikkünkben írtunk