Szabina
-2 °C
15 °C

Napi kétszáz dollárnál nem jut több senkinek

2014.09.22. 17:08 Módosítva: 2014.09.22. 17:38

Az ukrán nemzeti bank szigorított a lakossági valutavásárlási korlátozáson hétfői rendeletében. Eszerint Ukrajnában egy személy naponta legfeljebb háromezer hrivnyának megfelelő összeget válthat külföldi valutára, ami a mostani árfolyamon nagyjából 200 dollár (ez ötvenezer forint közelében van). 

A döntést a szűkös valutakészlettel indokolta a jegybank. A pénzintézet tájékoztatása szerint a korlátozás nem terjed ki arra, ha valaki valutahitele törlesztéséhez vált át hrivnyát külföldi valutára.

A korlátozás kedden lép hatályba.

Ukrajnában az utóbbi időben hiánnyal szembesültek azok, akik valutát - főként dollárt vagy eurót - akartak vásárolni. Múlt pénteken a hrivnya árfolyama újabb mélypontot ért el, a kereskedés zárásakor egy dollár már 14,9 hrivnyába került. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a jegybank elnöke nemrég azt ígérte, megerősítik a nemzeti valutát, és stabilizálják a dolláronkénti 12,9 hrivnyás árfolyamot.

A jegybank a valutavásárlási korlátozással egy időben viszont csökkentette a vállalatok számára a kötelező valutaeladást, az eddigi 100 százalékról 75 százalékra mérsékelte. Augusztus 21-től a vállalatoknak minden valutában szerzett bevételüket kötelező volt hrivnyára váltaniuk.