Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Mától nem szállítunk gázt Ukrajnának

000 Par3529742
2014.09.25. 21:18 Módosítva: 2014.09.25. 22:15
Ukrajna eddig jórészt a magyar szállításoktól függött, azzal, hogy elzárjuk a csapokat, a szomszédunk kritikus helyzetbe kerülhet a tél közeledtével. A lengyelek két hete döntöttek úgy, hogy nem szállítanak Ukrajnának.
  • Magyarország csütörtöktől nem szállít gázt Ukrajnának.
  • Lengyelország két hete függesztette fel a szállításokat.
  • A két ország közt különbség, hogy a lengyelek kevesebb gázt kaptak az oroszoktól, kényszerből léptek. A magyar gázellátás azonban a környék országai közül egyedüliként, zavartalan.
  • Az oroszok már nyár óta nem szállítanak gázt Ukrajnába, így a mi lépésünkkel az ország télre gáz nélkül maradt.
  • A magyar kormány örül, mert a magyar ellátás zavartalan.

Csütörtök délutántól Magyarország határozatlan időre felfüggesztette az Ukrajnába irányuló gázszállítást. A Földgázszállító Zrt. közleménye szerint a lépésre a hazai gázfogyasztás növekedése miatt volt szükség. A cég hangsúlyozza, hogy eddig is a hazai igények figyelembevételével szállítottunk gázt Ukrajnának. 2013 márciusa óta "a technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosítottunk" gázt.

Ukrajna gáz nélkül maradhat télre

Ukrajna az Oroszországgal vívott háborúja, és évek óta húzódó fizetési nehézségei miatt június óta nem kap gázt Oroszországból. Szükségleteit eddig magyar és lengyel forrásból fedezte. A lengyelek két hete állították le a szállítást, mivel a Gazprom - bejelentés nélkül - negyedével csökkentette a nekik szállított mennyiséget, így az ukránoknak már nem tudtak adni.

Ugyanakkor a Magyarországra szállított mennyiség nem csökkent - tudta meg az Index diplomáciai forrásokból. 

Budapest megfigyelők szerint a téli szezonra felkészülve látott hozzá a hazai gáztározók feltöltéséhez. Korábban arról is hallani lehetett, hogy a magyar hatóságok megkeresték a Gazpromot, hogy növelje a földgázszállításokat. Diplomáciai források azonban úgy tudják, hogy az oroszok vonakodnak több gázt adni, nagyrészt éppen azért, mert attól tartanak, hogy az EU-nak szállított földgáz kerülőutakon Ukrajnában köt ki.

Most Magyarország segít Putyinnak

A korábbi ukrán-orosz gázvitáknál Moszkva gyakran élt azzal a módszerrel, hogy elzárta az Oroszországból Ukrajnába szállított földgázt. Azzal, hogy mostantól Magyarország nem szállít oda gázt, Budapest hozza nehéz helyzetbe Kijevet.  

Ukrajna földalatti gáztározóiban a készlet jelenleg nagyjából 15-16 milliárd köbméter, az ország naponta nagyjából 50 millió köbméter földgázt termel ki.  Amióta a Szovjetunió összeomlott, a gázmezőkön több ország osztozik, de a legnagyobb készlet az oroszoké. 

Magyarország remekül van, köszönjük

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hírre hurráoptimista közleménnyel reagált.

"A kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében. 2014. szeptember 26-tól tovább növeli a hazánkba irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél. A földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul."  • Vennék
  • Bankszámla