Ötszázmillió dolláros kötvénykibocsátás az Eximbanknál

2014.09.25. 23:11

Az Eximbank csütörtökön 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényt értékesített a nemzetközi piacon. Az Eximbank a kötvényeket 4 százalékos fix kamatozással és 4,15 százalékos kibocsátási hozammal árazta be. A bank szerint ez a Magyarországon szuverén kockázat mellett valaha elért legkedvezőbb dollárkamat-feltétel.

A bank közölte, hogy a magyar export versenyképes finanszírozása érdekében 2012. december 4-én 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programot indított. Első alkalommal, 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű kötvényt, majd 2013. szeptember 24-én további 400 millió euró összegű, 5 és fél éves futamidejű kötvényt értékesítettek.

A csütörtökön értékesített 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvények árazását megelőző befektetői találkozók a dollárkibocsátás előnyét igazolták, ami végül a kötvények iránti kiemelkedő keresletben is megmutatkozott: a befektetők a jegyzés során összesen 2,2 milliárd dollár értékben adtak ajánlatot.

A  bank szerint mind a kötvények iránt megmutatkozó kiemelkedő kereslet, mind az árazás során kialakult hozam, mind pedig a befektetői találkozók visszajelzései azt igazolják, hogy az Eximbank – a magyar állammal megegyező – hitelminősítésénél a piac jóval kedvezőbb kockázatúnak ítéli az Eximbank, és így a magyar állam instrumentumait. "A befektetői találkozók során a legtöbb alapkezelő az esetleges felminősítést a piaci várakozásoknak megfelelő hitelminősítői lépésként aposztrofálta" - írta.  • Tippek
  • Bankszámla