11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Meghiúsulhat a nagy EU–USA-biznisz

2014.09.26. 10:03

A korábbi kijelentések és ambíciók ellenére fennáll a veszélye annak, hogy minden idők legjelentősebb gazdasági megállapodása, az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi és befektetési egyezmény meghiúsul – mondta Financial Timesnak adott interjúban Karel De Gucht, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja.

Mint arról az MTI beszámolt: De Gucht szerint ha Berlin vagy Washington nem mutat kellő politikai akaratot, akkor nagyon kevés az esély rá, hogy jövőre le lehessen zárni a tárgyalásokat, anélkül pedig a beinduló amerikai elnökválasztási kampány miatt az egyeztetések határozatlan időre leállhatnak.

Sokan a Kanadával kötendő, már szinte teljesen kész megállapodást tekintik példának a Washingtonnal kötendő megállapodáshoz, ám De Gucht álláspontja az, hogy abban olyan előírások is vannak, amelyekről az amerikaiak biztosan hallani sem akarnak, mint például az energiaimport vagy a közbeszerzések megnyitása.

Szerintem kicsit aggasztja őket, hogy Kanadával milyen messzire sikerült eljutni

– fogalmaz Karel De Gucht, aki arra is kitér, hogy számtalanszor mondta már: nem összeegyeztethető egy szabadkereskedelmi egyezménnyel, hogy Washington amerikai termékek vásárlását ösztönzi, aki szerint ez színtiszta protekcionizmus.

Az uniós zsargonban TTIP-nek nevezett egyezményt, amely a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség angol betűszóval, a lehallgatási, hírszerzési botrány is veszélybe sorolta, mert megrendítette a közbizalmat, és emiatt ismét felerősödtek olyan kérdések, amelyek az egyezményt is érintik, mint például, hogy az óceán két oldalán homlokegyenest ellentétes nézetek uralkodnak egészségügyi és biztonsági szabványokkal kapcsolatban.

Az amerikaiak nem is tudják, ez milyen hatalmas negatív hatásokkal járt. Ez sárba tiporta a megbecsülésüket, és észre sem veszik

– mondta Financial Timesnak Karel De Gucht.  • Hírek
  • Bankszámla