Brutális csokidrágulás jöhet az ebola miatt

2014.09.30. 15:30

Pánikhangulat uralkodik az árupiacok kakaóval is kereskedő brókereinek körében, mivel a kakaóbab zömét termelő Elefántcsontpart határos a súlyos ebolajárványtól sújtott országokkal, írta a Napi.

A kakaó ára az elmúlt két hétben tíz százalékkal, tonnánként 2305 fontra ugrott, ami három és fél éves csúcs. A magyarázat egyszerű: a befektetők attól tartanak, hogy a járvány átterjed Elefántcsontpartra, a világ legnagyobb kakaóbab-termesztő országába. Ha a fertőzés megjelenik ebben az országban, akkor akár duplájára nőhet a kakaóbab ára. Egyelőre ugyan egyetlen megbetegedést sem jelentettek ebből az országból, ám a piac a rémes előrejelzések miatt pánik üzemmódba került. Az amerikai járványügyi intézet szerint például januárig 1,4 millió embert fertőzhet meg Nyugat-Afrikában az ebola.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egyes betegek Libériából vagy Guineából, ahol az egészségügyi rendszer képtelen megbirkózni a fertőzéssel, a szomszédos országba utaznak orvosi kezelésre. Szenegálba és Nigériába így jutott el a vírus. Ha az ebola eljut Elefántcsontpartra, akkor a hatóságok kénytelenek lesznek korlátozni a kakaóbab-termelők mozgását az októberben induló betakarítási szezon derekán.

A kockázat nagyságát mutatják a termelési adatok. A járvánnyal küszködő három országokban együttesen évente 21 ezer tonna kakaóbab terem, ami jelentéktelen a 4,2 millió tonnás világtermeléshez képest. Elefántcsontpart azonban 40 százalékkal, 1,6 millió tonnával részesedik az utóbbiból, a mellette fekvő Ghána – ahova szintén átterjedhet az ebolajárvány – további 20 százalékkal, 0,9 millió tonnával veszi ki a részét a világ kakaóellátásából. A Barry Callebaut, a világ legnagyobb kakaóbab-feldolgozója elhalasztott egy, az elefántcsontparti Abidjanba tervezett vezetői konferenciát.