Az egyre kisebb tortán marakodnak a bankárok

2014.10.02. 13:38 Módosítva: 2014.10.02. 15:25

Remek ötlet, és mindenki örülni fog neki: az is, bekerül az ötbe, és az is, aki nem 

– mondta a közönség nagy derültségére Jelasity Radován, az Erste magyarországi vezérigazgatója, amikor arról volt szó, hogy az MNB szerint középtávon legfeljebb 4-5 univerzális nagybank maradhat Magyarországon. A Porfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon a katasztrófa – azaz a hamarosan beütő ezermilliárdos devizahiteles veszteség – sújtotta bankrendszerről beszélgettek a panelben ülő bankvezérek.

A bankvezetők – ebben a beszélgetésben a Budapest Bank, az Erste, az FHB és a Raiffeisen első emberei – egyetértettek Nagy Mártonnal, hogy magyar bankrendszer a jövőben kevésbé lesz jövedelmező, ezért kevesebb nagybank tud majd megélni. Az MNB vezetője konkrét számot is mondott, szerinte 4-5 ilyen maradhat csak, és utalt arra, hogy ezek közé az államosított MKB is beletartozik majd, és hogy a jegybank is elősegítené a maga eszközeivel ezt a konszolidációs folyamatot.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen magyarországi vezérigazgatója szerint is logikus, hogy a kisebb tortára kevesebb szereplő jut majd. Azt viszont kifogásolta, hogy nincs semmilyen ösztönző, ami elősegítené a bankegyesüléseket: ha esetleg valaki megvenne egy másik bankot, akkor a felvásárolt bank – a mostaninál jellemzően jóval nagyobb – 2009-es mérlegfőösszegére is fizetnie kell a bankadót, ahogy a sajátjára

Wiedner egyébként úgy jellemezte a magyar kormány és a bankok közötti kapcsolatot, hogy 

nincs kapcsolat,

nincs párbeszéd, a bankokkal alig kommunikálnak, legfeljebb technikai részletkérdésekben, és kész tényekkel szembesítik őket. Azt is elmondta, hogy nem érti, miért csodálkoznak, hogy a magyar bankok nem aktívak a jelzáloghitelezésben, ha egyszer ez a terület most egyáltalán nem vonzó: a jelzáloghitel Wiedner szerint most ugyanolyan, mint egy fedezetlen hitel, hiszen a bank gyakorlatilag nem kapja meg a fedezetet, ha az adós abbahagyja a fizetést. Így aztán nyilván nem is éri meg ilyen hiteleket adni.

A bankvezetők nem voltak túl lelkesek akkor sem, amikor arról volt szó, hogy a devizahitelek kiváltásakor januártól új forinthitelekkel egymástól szerezhetnek ügyfeleket.

Ez már egy erősen rostált ügyfélállomány,

mondta Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a maradék devizahitelesek túlnyomó többsége nem biztos, hogy elég vonzó lesz ahhoz, hogy a bankok igazi árversenybe kezdjenek értük.

Az MNB részéről Nagy Márton viszont elismételte, amit már korábban is nyilatkozott, miszerint ettől a folyamattól a bankrendszer átrendeződését is várják, mivel a jobb állapotban lévő bankok akár ügyfélszerzési lehetőségként is felhasználják majd a devizahitelek kiváltását.

Jelasics Radován szerint igen problémás, hogy a több százezer szerződést rövid idő alatt többször is módosítani kell, ráadásul még mindig nem tisztán látható paraméterek szerint. Logisztikai kihívás olyan nagy, hogy a bankvezető szerint új embereket kell majd felvenniük ehhez.

A Budapest Bank vezetője, Zolnai György hangot adott a túlzott bankárgyalázás felett érzett aggodalmának. Nem helyes szerinte, hogy a politikusok denevérezik a bankárokat, és ezzel megágyaznak annak a hangulatnak, hogy emberek egy tüntetésen bombának öltözve ünnepeljék meg az egy évvel ezelőtti bankrobbantást.  • Tippek
  • Babaváró hitel